Hlavní obsah

Ostrava už není městem, odkud se odchází za prací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Z Ostravy loni odešlo za prací nejméně lidí za posledních pět let. Minulý rok z třetího největšího města republiky kvůli novému zaměstnání odešlo 502 lidí – 300 do jiných míst republiky, zbylá část do ciziny. Loňský rok byl také vůbec prvním, kdy ostravský pracovní úřad zaznamenal zvýšený zájem tamějších uchazečů o zaměstnání na Slovensku.

Článek

"Zásadní vliv na chování lidí, pokud jde o vyhledávání zaměstnání mimo dosavadní bydliště, má celková situace na trhu práce a ta se v loňském roce v kraji dále výrazně zlepšovala," řekla mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová.

Za prací do jiných míst v ČR zamířili i uchazeči profesí, po kterých byla poptávka v Ostravě a okolí. "Důvodem pro odchod tak mohla být vyšší mzda případně jiné podmínky, které zaměstnavatelé mimo Ostravu nabídli," míní Baďurová. Jejich hlavním cílem podle ní ale už nebyla jen Praha, ale velmi často také Brno a další místa v celé republice.

Do zahraničí směřovalo o pětinu méně lidí

Do jiných míst republiky zamířilo 300 Ostravanů, zbylých 202 odešlo do ciziny. Počet odchodů za prací do zahraničí klesl proti předminulému roku o 18,5 procenta. Nejčastěji Ostravané volili Velkou Británii, Itálii a Španělsko. Na dalších místech se umístilo Holandsko, Irsko a za ním Slovensko.

"Loňský rok byl vůbec prvním, kdy jsme zaznamenali zvýšený zájem ostravských uchazečů o zaměstnání odejít za prací na Slovensko," uvedla Baďurová. Na seznamu, kam uchazeči mířili, je za loňský rok celkem 21 zemí, nechybí mezi nimi Indie, Norsko nebo Island.

V zahraničí pracovali Ostravané nejčastěji na sezónních pracích v zemědělství, ve stravovacích a ubytovacích službách, v potravinářském průmyslu a v různých dělnických profesích v průmyslu a stavebnictví.

Region se nebojí změnit hlavně mladí

Za prací mimo region zpravidla mířili nejvíce mladí lidé do 30 let, byly jich asi dvě třetiny. Stejně jako v předchozích letech odcházeli v největší míře lidé s výučním listem a ti, kteří získali úplné střední odborné vzdělání. Většina ostravských uchazečů o zaměstnání, kteří loni řešili svoji nezaměstnanost odchodem za prací mimo Moravskoslezský kraj, byla v evidenci úřadu práce méně než půl roku.

Díky vzniku pracovních míst například u zahraničních investorů a stabilizaci tradičních podniků v regionu klesá nezaměstnanost v celém kraji. Na Ostravsku je nyní asi 16 000 dosažitelných nezaměstnaných, což znamená míru nezaměstnanosti asi devět procent proti méně než šesti procentům republikového průměru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám