Hlavní obsah

Břeclav chce integrovat Romy pomocí externí agentury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Břeclav si nechá od najaté agentury zpracovat studii, jak integrovat romské obyvatelstvo města. Cílem je zlepšit vzdělávání Romů a následně i jejich zaměstnanost. Situace je o to zajímavější, že místní zastupitel nedávno nechvalně proslul velmi expresivním výroky právě na účet Romů. Břeclavská romská komunita je jedna z nejpočetnějších na jihu Moravy.

Článek

Ve městě s 26 000 obyvateli žije zhruba 1300 Romů. Podle Zdeňka Janíčka z odboru sociálních věcí břeclavské radnice jsou s Romy ve městě problémy. "Je to otázka školství, trhu práce, trestné činnosti. Výhoda je ale v tom, že radní a zastupitelé města chtějí tuto problematiku řešit," řekl.

Najatá agentura má situaci Romů zmapovat. Zpracovatelé strategie se budou ptát mimo jiné ve školách, na úřadu práce, u městských strážníků nebo správců bytů. "Dva pracovníci agentury se už od pondělí zabývají sběrem potřebných dat přímo v Břeclavi," uvedl Mahovský. Součástí studie bude i návrh na řešení.

Soužití s Romy je častým tématem diskusí mezi obyvateli Břeclavi i mezi politiky. Výroky o Romech nedávno nechvalně proslul zastupitel města Tomáš Nepraš (Volba pro město). Na zasedání zastupitelstva Romy označil za "černé ludry". Později se vymlouval, že mluvil o vydrách, latinsky označovaných lutra. Politikovými výroky se zabývala policie, případ odložila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám