Hlavní obsah

V Liberci vyvinuli jako první na světě průmyslovou nanotechnologii

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Tým vědců liberecké Technické univerzity dosáhl významného světového primátu. Jako prvním na světě se jim podařilo vyvinout technologii, která umožňuje průmyslovou výrobu nanovláken - textilií tisíckrát tenčích než lidský vlas. Nanovlákna jsou považována za jeden z klíčových materiálů třetího tisíciletí. Například v biomedicíně je lze použít při pěstování buněk lidské tkáně.

Článek

Technická univerzita v Liberci bude na dalším vývoji aplikací nanovlákenných materiálů spolupracovat s univerzitou v Quilmes v Argentině. Vědci obou univerzit se chtějí společně zaměřit zejména na výzkum využití těchto materiálů v biomedicíně. Na spolupráci se obě strany dohodly letos v září při česko-argentinském bienále v Buenos Aires, řekla mluvčí liberecké univerzity Jaroslava Kočárková. 

Nanovlákna jsou zhruba tisíckrát tenčí než lidský vlas a odborníci je považují za materiál třetího tisíciletí. Týmu vědců z liberecké univerzity se pod vedením Oldřicha Jirsáka jako prvním podařilo vyvinout technologii, která umožňuje průmyslovou výrobu těchto textilií. "Využití materiálu je velmi široké, mohou se využívat k filtraci, ve zdravotnictví, ale ověřili jsme si také, že mají vynikající zvukově izolační vlastnosti a jsou vhodné pro stavebnictví či automobilový průmysl," řekl Jirsák.

Vědci plánují i pěstování buněk lidské tkáně

V oboru biomedicíny by podle Jirsáka měly nanomateriály sloužit jako lešení pro pěstování tkáňové kultury lidských buněk. Textilie se osází buňkami pacienta a vypěstuje se na ní mimo tělo nemocného jeho vlastní plnohodnotná tkáň. Může to být kostní či nervová tkáň, chrupavka i jaterní buňky. 

"Pracovníci argentinské univerzity budou stejně jako my hledat možnosti dalšího použití nanovlákenných materiálů v bioprocesech," dodal Jirsák. Do vývoje se podle něj na obou školách zapojí i studenti. Pokud se spolupráce ukáže být prospěšnou, nevyloučil ani další společné projekty.

Na technologii průmyslové výroby nanovlákenných materiálů spolupracuje univerzita s libereckou společností Elmarco. Prototyp stroje na výrobu nanovlákenné textilie představily poprvé před dvěma lety. Elmarco spolupracuje na dalším vývoji také s centrem textilního průmyslu v Severní Karolíně, otevřelo pobočku v Japonsku a s irskou firmou Alltracel založilo společný podnik s názvem Nanopeautics. Další vývoj technologie podpořilo letos ministerstvo průmyslu a obchodu 23 miliony korun.

Reklama

Související články

Nanovlákna udělají z oblečení baterii

Vědci z amerického polytechnického institutu v Pensylvánii právě zkouší první nanotechnologická vlákna aplikovaná do oblečení, která by mohla generovat...

Výběr článků

Načítám