Hlavní obsah

Nejsilnější nanovlákno unese prý až šestnáct slonů

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Australským vědcům se podařilo vytvořit nanovlákno odolné v tahu tak, že kdyby bylo silné jako dětský prst, dokázalo by udržet až šestnáct afrických slonů. Neuvěřitelnou pevnost prokázali odborníci z University of Melbourne u vlákna mikroskopické šířky. Podle jejich názoru dosáhli teoretického maxima síly takových vláken.

Článek

Nanovlákna jsou asi tisícinásobně tenčí než lidský vlas. To australské navíc vykazuje neuvěřitelnou pevnost. Kdyby bylo silné jako malíček na ruce dítěte, dokázalo by do výšky vyzvednout šestnáct afrických slonů.

"Konečná síla, kterou uvádíme, je nejvyšší dosud zaznamenaná u polovodičových materiálů a teoreticky je považována za nejvyšší možnou. Podle všeho jsou nanovlákna téměř dokonalým materiálem," tvrdí docent John Sader z Melbourne.

Australané vytvořili nanovlákno z kovového prvku germania, který je podobný cínu. Jejich materiál byl tak odolný v ohybu a tahu, jako dosud žádný podobný na světě.

"Kdybychom to nanovlákno utvořili v tloušťce jednoho centimetru, pak by uneslo bez problému sto tun," tvrdí docent Sader.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám