Hlavní obsah

Čechům vadí v práci nejvíc teplota a dlouhé porady

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Nevhodná teplota v kanceláři je nejčastější příčinou rozladění českých zaměstnanců. Češi se tak liší od zbytku Evropské unie, kde k běsnění zaměstnanců vedou nejčastěji nesmyslně dlouhé porady, které se v případě Česka drží "až" na druhém místě. Vyplývá to z průzkumu společnosti Canon Europe, která zkoumala příčiny takzvaného kancelářského běsu (Office Rage).

Článek

Rozhořčené výlevy jsou ale v ČR a v dalších částech střední a východní Evropy zhruba stejně časté jako na západ od českých hranic. Svědkem rozčílení některého ze svých kolegů bylo zhruba 85 procent zaměstnanců.

Nejvíce běsní Italové

V tomto ohledu v rámci Evropské unie vybočují pouze seveřané a Italové, kteří ovšem dostáli své pověsti. Seveřané jsou vůbec nejklidnějšími zaměstnanci, když svědkem vzteklého výlevu bylo jen 68 procent z nich. Italové naopak potvrdili zvěsti o své horlivosti, přičemž pouze šest procent zaměstnanců nebylo svědkem běsnění některého ze svých kolegů. Ani v Itálii se ale zaměstnanci nemusí bát fyzického napadení.

Když už zaměstnanci řeší stresovou situaci projevem násilí, nejčastěji bouchají pěstí do stolu, popřípadě likvidují tužky, sešívačky a telefony. Přibližně 12 procent vzteklounů svou frustraci řeší kopáním či ničením tiskárny. Relativně v bezpečí jsou květiny, kterým ubližují jen tři procenta běsnících pracovníků.

Na Čechy zabírá klimatizace

Podle tvůrců průzkumu je nejsnadnějším nástrojem, který by omezil hněv a stres zaměstnanců, úprava technických parametrů kanceláře, jež přispívají ke špatné náladě. Pro české zaměstnavatele to znamená pořízení klimatizačních jednotek. Špatné klimatické podmínky vadí 52 procentům českých respondentů výzkumu.

Prostoje tiskáren vadí 23 procentům Čechů, 24 procent zaměstnanců českých firem se zlobí kvůli špatné technické podpoře a 18 procent dotázaných ztrácí nervy při dlouhém hledání elektronických dokumentů. Některé zaměstnance však dokážou rozčílit i naprosté maličkosti.

Třem procentům lidí vadí, když jim někdo zabere jejich parkovací místo, sedm procent zase "vytáčí", když jejich kolegové neztiší svůj mobilní telefon, přestože na chvíli opustili pracoviště.

Reklama

Související články

Nejvíce Čechů bere kolem 20 tisíc Kč hrubého

Nejčastější pobíraný plat v Česku se podle Českého statistického úřadu pohybuje mezi 19 až 20 tisíci měsíčně. Tedy méně, než kolik činí průměrná mzda. Ta sice...

Výběr článků

Načítám