Hlavní obsah

Povolání, která ohrožují zdraví

Novinky, E. Straka, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není práce jako práce, což platí i u rizika zdravotních potíží. Pravda, u horníků se budou zřejmě vyskytovat dýchací problémy častěji než třeba u prodavačů bot, ale bez rizika není ani práce v kanceláři. Právě ta nejméně viditelná rizika většinou dokáží poznamenat naše zdraví po zbytek života.

Článek

Obecně platí, že člověk, vystavený velkému množství úkolů v krátkých časových limitech, končí v permanentním stresu. Máte-li zájem o neurózu, žaludeční vředy nebo problémy v rodině, je to přímo ideální pracovní prostředí. Pro ostatní lidi ovšem nikoliv.

Existuje řada zdravotních komplikací společných mnoha druhům povolání. Jedním z nich je přemíra sezení - ať už v autě nebo u počítače. Dlouhé vysedávání způsobuje problémy se zády, ochabnutí svalstva a narušení fungování krevního oběhu. Aby toho nebylo málo, velmi často se přidávají i problémy se spánkem a zhoršováním zraku. 

Jídlo v našem podání je spíš na škodu

Dalším hřebíkem do rakve je současný uspěchaný a nezdravý styl stravování. Běžný zaměstnanec do sebe v poklusu nahází nějaké to "meníčko" a uhání zpět do pracovního procesu. O tom, že takový oběd obsahuje většinou samé tuky a minimum vitamínů, není třeba příliš pochybovat. Není proto divu, že lidé začínají být čím dál obéznější. 

Lze namítnout, že co do počtu obézních jedinců na tom nejsme zase tak zle, v porovnání třeba s Američany, o nichž se říká, že se stravují jen ve fast foodech. Ale gratulovat si právě nemůžeme. Podle posledních statistik patříme v Evropě mezi nejotylejší národy - obézní je téměř každý druhý obyvatel ČR.

Nejvíce si ubližujeme sami

Sečteno, podtrženo - práce jako taková ještě nikoho nezabila. Což ale nelze říct o zdravotních rizicích, vyplývajících z jejího nesprávného vykonávání. A ty jsou většinou závislé pouze na našem přístupu.

Řešení přitom jako obvykle není až tak složité. Stačí jen upravit denní režim - začít sportovat, nepřejídat se, zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny, dodržovat pitný režim a snažit se nebrat si úkolů víc, než kolik jste schopni zvládnout. Záleží jen na každém z nás, jestli budeme pohodovým a zdravým člověkem nebo troskou, přežívající jen díky širokému arzenálu medikamentů. 

Reklama

Související témata:

Související články

Boj proti neduhům z kancelářské rutiny

Práce u PC i jiná činnost za kancelářským stolem, spojená s dlouhým sezením, zatěžuje lidské tělo v mnoha směrech. Tělu zkrátka schází dynamický pohyb,...

Neduhy z kancelářské rutiny: bolesti páteře

Tentokrát se podíváme na bolesti zad, které jsou rovněž důvěrnou známostí všech kancelářníků. Jejich častou příčinou je nesprávné držení páteře, odchylující...

Výběr článků

Načítám