Hlavní obsah

ČSSD chce zmrazit věkovou hranici důchodu na dalších 20 let

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD navrhuje, aby se důchodový věk po dosažení hranice 63 let zmrazil a na plánovaných 65 let se začal zvyšovat od nynějška až asi za 20 let, oznámil stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. S odchodem do penze v 65 letech po roce 2030 počítá důchodová reforma, kterou navrhuje ministr práce Petr Nečas. Úpravu penzijního systému nyní projednává komise parlamentních stran.

Článek

S tím, že by lidé po roce 2030 odcházeli do penze v 65 letech, ČSSD souhlasí. Podle Škromacha je ale nutné najít model, podle něhož by věk rostl. Věková hranice se posouvá už od poloviny 90. let, a to na 63 let. U mužů se každoročně zvedá o dva a u žen o čtyři měsíce.

Muži původně odcházeli do penze v 60 letech, bezdětné ženy v 57 letech a matky podle počtu dětí v 53 až 56 letech. Podle tabulky, kterou zveřejnila Česká správa sociálního zabezpečení, by měli muži dosáhnout důchodové hranice 63 let v roce 2016 a bezdětné ženy v roce 2019.

Zatímco podle Nečase by zvyšování důchodového věku mělo dál plynule pokračovat, ČSSD by ho zmrazila u mužů asi na 12 let a u žen zhruba na devět let. Zvedal by se až v posledních letech před rokem 2030. Podle Škromacha by pak mohl růst rychleji, a to například o šest měsíců za rok.

Senioři nacházejí práci velmi obtížně

Stínový ministr míní, že plynulé zvyšování věku by mohlo situaci v ČR zkomplikovat a zvýšit nezaměstnanost. "Musí tu být programy na podporu zaměstnávání lidí nad 55 let. Není možné jim jen říct: Budete pracovat déle, ale nebude pro vás práce," řekl Škromach.

Podle výsledků výzkumu z roku 2005 jen dvě pětiny lidí hodnotí vztah firem ke starším zaměstnancům jako dobrý. Více než pětina Čechů a Češek je přesvědčena o tom, že by se šéfové starších zaměstnanců rádi zbavili.

Lidé sami ale považují pracovníky vyššího věku většinou za nepružné, neschopné učit se a pracovat s novými technologiemi. Častý je názor, že zabírají místo mladším a výkonnějším.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám