Hlavní obsah

Multitasking: výhoda žen, nebo jejich prokletí?

Novinky, stk, Kariéra

Pojem multitasking vychází z počítačové branže, kde znamená, že počítač je schopen v jeden okamžik vykonávat několik úloh. V oblasti lidské je to víceméně stejné - multitasking se používá pro označení schopnosti vykonávat jednu činnost a v duchu se zabývat nějakou další. Ač je to často předmětem různých vtipů, typickým majitelem této schopnosti jsou ženy. Na rozdíl od mužů dokáží myslet na víc věcí zároveň.

Článek

U žen jde v tomto případě o vědecky potvrzený fakt, v žádném případě to není tvrzení nějaké feministické organizace, zastánkyň pozitivní diskriminace nebo třeba genderové agentury. 

Ženy se opravdu díky specifickému využití mozkových hemisfér dokáží zabývat v jeden moment více myšlenkami nebo činnostmi. A nejde jen o ženy ve vrcholných manažerských funkcích, které velí skupině více či méně schopných zaměstnanců.

Stačí se podívat na každodenní fungování domácností. Zatímco muž, ve své vizi pán tvorstva, sedí a dívá se na televizi, žena kmitá kolem a v jeden moment třeba vaří večeři, žehlí, přemýšlí o zítřejším nákupu a přitom ještě stačí sledovat svůj oblíbený seriál. 

Pozor ale na migrény

Schopnost multitaskingu se může jevit jako neuvěřitelná výhoda, jde ale o dvousečnou záležitost.  Tato posedlost řešením více problémů naráz se mnohdy stane spíš základem pro úpornou migrénu. Multitasking se může projevit i tak, že přeplní člověku jeho "harddisk" a ten najednou s hrůzou zjistí, že má sice rozděláno několik věcí naráz, ale vyřešenou ani jednu. 

Je tedy dobré kombinovat multitasking s "klasickými" metodami, jako je třeba seřazení úkolů od nejdůležitějších po ty s malou prioritou, tvorba poznámek a jejich pozdější vyhodnocení. 

A výsledek? Nakonec se tak třeba stanete i vy nepostradatelnými "superzaměstnanci," bez nichž by firma do týdne zkrachovala. Dokážete totiž  během pěti minut napsat perfektní obchodní dopis, uvařit pro sebe i ostatní kolegy kávu, uklidnit rozčilené klienty, domluvit si soukromou schůzku a to vše bez toho, že by vás to přivedlo na pokraj šílenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám