Hlavní obsah

Náročná práce a šéfové dohání lidi k duševním chorobám

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Lidé s přehnaně velkým množstvím pracovních úkolů, s krátkými, nezměnitelnými lhůtami na jejich splnění mají dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich vyvine duševní choroba než lidé s méně náročnou prací. Stejné riziko hrozí lidem s arogantními nadřízenými.

Článek

Zjištění vyplývá z nové studie Institutu psychiatrie na londýnské King's Colleg. Jeho vedoucí pracovnice Marie Melchiorová řekla novinářům, že výzkum ukazuje, že je možno diagnostikovat deprese vzniklé pracovním tlakem u dříve zdravých mladých lidí.

Podle ní existují v materiálech Světové zdravotnické organizace WHO důkazy, že se pracovní stres v posledních letech zvýšil. "Mnoho typů práce se během doby změnilo. Dopady dojíždění, dlouhých hodin v práci a nutnosti skloubit práci a rodinný život podle všeho hrají roli."

Studie je publikována v odborném časopise Psychological Medicine. Zabývá se 972 Novozélanďany, které lékaři sledovali od tří let jejich věku. Z nich mělo 891 zaměstnání - od politiků, po burzovní makléře či farmáře a novináře. Na 14 procent žen a deset procent mužů už zaznamenalo první případ deprese a z těchto případů bylo 45 vyvoláno tlakem v práci.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vyzrát na cholerického šéfa

Rozzuřený šéf, pobíhající nervózně po kanceláři a významně poklepávající na ciferník svých značkových hodinek příliš na náladě nepřidá. Hodně lidí takovou...

České asistentky jsou se svými šéfy spokojeny

Dvě třetiny českých asistentek považuje své šéfy za dobré vedoucí. Pro více než 80 procent z nich je zcela zásadní, aby jejich šéf rozuměl své práci, stejné...

Výběr článků

Načítám