Hlavní obsah

Češi se nadále odmítají stěhovat za prací

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů by v zájmu udržení práce byla ochotna pracovat mimo svůj obor nebo za nižší mzdu. Naopak jako poměrně malá se jeví ochota stěhovat se za prací. Přestože ve světě jde o běžnou záležitost, v ČR by se k ní uchýlili maximálně 4 z 10 pracujících. Situace se tak za posledních šest let vůbec nezměnila, což prokázal průzkum společnosti STEM z letošního dubna.

Článek

Pracovat mimo svůj obor a kvalifikaci by v případě možné ztráty pracovního místa bylo přijatelné pro 85 procent ekonomicky aktivních občanů; nižší finanční ohodnocení by bylo ochotno přijmout až 70 procent dotázaných. Možnost stěhování za prací v případě hrozby nezaměstnanosti však připouští jen 41 procent pracujících.

Z průzkumu přitom vyplynulo, že ženy volí na trhu práce trochu jinou strategii udržení pracovního místa než muži. Jsou znatelně méně ochotny stěhovat se za prací do jiného města v jiném kraji a spíše zvažují variantu nižšího finančního ohodnocení. Za nižší mzdu by jich bylo ochotno pracovat 73 procent, u mužů výsledky průzkumu hovoří o 67 procentech.

Ke stěhování za prací by ale bylo svolných jen 36 procent žen, zatímco mužů 47 procent. Ochota pracovat mimo obor je u obou pohlaví zhruba stejná.

Výrazný rozdíl se projevuje v úvahách o stěhování také podle jednotlivých věkových skupin. Mladí lidé jsou mnohem svolnější přestěhovat se za prací než lidé starší a ochota ke stěhování se zvyšujícím se věkem klesá. V názorech na práci za nižší mzdu ani v ochotě pracovat mimo svou kvalifikaci se jednotlivé věkové skupiny příliš neliší.

Zatímco ochota pracovat mimo obor je u obou pohlaví i ve věkových skupinách přibližně stejná, s ohledem na vzdělání se poněkud liší. Zejména vysokoškolsky vzdělaní lidé projevují méně ochoty pracovat mimo svůj obor ve srovnání s ostatními, ale i tak 75 procent z nich deklaruje, že by bylo ochotno pracovat mimo svou kvalifikaci.

Reklama

Související články

Proč se Češi neradi stěhují za prací?

Nejrůznější průzkumy potvrzují, že ochota obyvatel ČR dojíždět nebo se dokonce stěhovat za prací, je minimální. Jedním z podstatných faktorů, ovlivňujících...

Výběr článků

Načítám