Hlavní obsah

Kuriózní zásahy hasičských jednotek

Novinky, Daniel Olszyna, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči, policisté, záchranáři, vojáci - to vše jsou lidé, kteří se ve své profesi rozhodli pomáhat společnosti. O tom, že tato služba bývá náročná, velmi často i nebezpečná a někdy i kapku nevděčná, ví každý z nich své. Čas od času ale přináší služba v těchto složkách i okamžiky kuriózní, které vzbudí na tváři úsměv. Pojďme se podívat na pár perliček ze zásahů hasičského záchranného sboru.

Článek

Hasiči ročně zasahují u tisíců požárů, zasahují u tisíců dopravních nehod a vyjíždějí k desetitisícům dalších mimořádných událostí. I když se hasiči při svých zásazích mnohdy setkávají s utrpením, bolestí a destrukcí, vyskytují se i zásahy jednotek požární ochrany, které vzbuzují úsměv a které stojí za to si připomenout. Podívejme se na malý výběr z roku 2006.

Nehorázná smůla

Stěží uvěřitelnou smůlu měl v listopadu jeden obyvatel obce Štipoklasy na Klatovsku. Muž nejprve při dopravní nehodě naboural auto, které následně nechal odvést do své stodoly. Tam se však jeho vůz po několika desítkách minut zřejmě vinou zkratu na elektroinstalaci vzňal a začal hořet. Požár se od automobilu rozšířil i na samotnou stodolu a museli ho likvidovat přivolaní hasiči. Prvotní odhad škod způsobených požárem se vyšplhal na 1,5 mil. Kč.

Cigareta+slivovice = požár

O tom, že alkohol je skutečně "ohnivá voda" se na počátku srpna přesvědčil milovník slivovice v obci Mimoň. Do rozlité slivovice mu totiž upadl nedopalek cigarety. Výsledkem byl požár, který zachvátil velkou část jeho domku. Muž se sice snažil oheň uhasit vodou ze zahradní hadice, rozsáhlý požár však zlikvidovali až přivolaní hasiči. Vzniklá škoda byla odhadnuta na 600 000 Kč.

Hasil oheň benzínem

Málem osudný omyl se na konci listopadu stal jednomu mladému muži z obci Babice na Brněnsku. V garáži pracoval na úpravě karosérie automobilu tak usilovně, až jiskry odlétající od rozbrušovací pily zapálily hadry nasáklé olejem. Rozmáhající se požár chtěl muž rychle uhasit vodou, avšak omylem sáhl po špatné nádobě a do ohně vychrstl technický benzín. To samozřejmě oheň vydatně podpořilo a celá garáž se ocitla v plamenech. Požár, který musely likvidovat tři jednotky dobrovolných a profesionálních hasičů, způsobil dle prvotních odhadů škody za statisíce korun.

Kočka zavinila požár

To, že domácí mazlíčci dokáží způsobit pěknou neplechu, dokazuje říjnový případ z Brna. Hasiči zde v pavlačovém domě zasahovali u požáru bytu. Ten zřejmě způsobila kočka, která v obývacím pokoji převrátila elektrické topidlo. Od něj se vzňal koberec a oheň se rozšířil na skříň a další zařízení bytu. Požár za sebou zanechal škody za statisíce korun, své domovy muselo dočasně opustit 9 osob.

Na další kuriozity ze zásahů jednotek HZS se opět podíváme v některém z dalších článků. Do té doby vám přejeme co nejméně nehod, ať již s ohněm, nebo bez něj.

Reklama

Související články

Povolání v nebezpečí života

Některá povolání zákonitě provází riziko, s ohrožením života musí počítat třeba policisté, hasiči, pracovníci v dolech nebo třeba váleční reportéři.. Vysokému...

Výběr článků

Načítám