Hlavní obsah

Novoroční předsevzetí v profesním životě

Novinky, Daniel Olszyna, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestanu kouřit! Začnu cvičit! Budu žít zdravěji! To jsou nejčastější předsevzetí, která si před sebe staví jako svůj novoroční závazek většina lidí. Existují ale i jedinci, kteří svá předsevzetí zaměřují na profesní a nebo chcete-li "pracovní" život. Každý takovýto závazek s sebou ale nese svá úskalí a rizika.

Článek

Nový rok s sebou přináší krom střízlivění a bolestí hlavy často i pocity uvědomění, které u řady lidí vzbuzují nutkavé pocity ve svých životech něco změnit. V dobrém úmyslu pak uzavírají novoroční předsevzetí a v dobré víře očekávají, že jejich život díky nim nabere lepší směr.

Mám na mysli spíše lidi, jejichž pracovní tempo je velmi vysoké a kteří v očích svého okolí spějí do stádia workoholismu (nebo v něm už dokonce jsou). Po týdnu stráveném přes svátky v kruhu rodiny a blízkých přátel se hodnotový žebříček vždy malinko pozmění a člověk se začne zamýšlet nad tím, jestli je jeho absolutní pracovní nasazení skutečně tak nezbytné, jak byl doposud přesvědčen a jestli by přece jen nemohl ubrat plyn a trávit více času s rodinou, kamarády a u svých koníčků.

Druhým nejčastějším předsevzetím bývá rozhodnutí, že si najdu novou práci. Ta současná mě nebaví, nemotivuje mě a chodím do ní jen proto, abych měl na zaplacení nájmu. Zasloužil bych si práci, která mi přinese uspokojení a ohodnocení plus benefity adekvátní mým schopnostem. Navíc po jednom či dvou týdnech vánoční dovolené se stává vidina návratu do starého zaměstnání děsivou noční můrou. Takže hned po Novém roce si začnu tu vysněnou a správnou práci hledat...

Většinou se všichni snaží svým předsevzetím dostát, což je patrné především v prvních dnech či týdnech. Workholici opouští své pracovní stoly už po "pouhých" deseti hodinách práce denně, hledači práce se pustí do studia nabídek zaměstnání v tisku, na pracovních portálech na internetu a rozešlou své životopisy do personálních agentur.

Důležité je v obou případech nezapomenout na dvě zásadní věci. Za prvé - ve svých předsevzetích vytrvat (nebo alespoň pokud možno vytrvat v nich co nejdéle je to možné). A za druhé - nedávat si předsevzetí, která jsou nedosažitelná a namísto chtěného zlepšení profesního života tak vedou jen k nárůstu stresu a pocitu osobního selhání.

Každopádně vám všem přeji, aby zrovna to vaše předsevzetí bylo to správné a aby se vám podařilo ho naplnit k vaší absolutní spokojenosti. Takže - mnoho štěstí a pracovních úspěchů v novém roce 2007!

Reklama

Výběr článků

Načítám