Hlavní obsah

Bush se nevzdává: Irácké zbraně najdeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KATAR,USA

Prezident Bush na setkání s americkými vojáky v táboře As-Sajlíja v katarském Dauhá slíbil, že "odhalí pravdu" v otázce iráckých zbraní hromadného ničení, aby tak vyvrátil podezření, že domnělý Saddámův chemický a biologický arzenál neexistuje.

Článek

Ve své řeči k vojenským jednotkám ve čtvrtek prezident Bush uvedl: "Jedna věc je jistá: žádná teroristická síť už nikdy nezíská zbraně hromadného ničení od iráckého režimu, protože irácký režim už neexistuje." Jeho slova je možné chápat jako reakci na množící se pochyby o tom, jak velké nebezpečí znamenal pro svět Husajnův režim, když zbraně, které prý tolik ohrožovaly světový mír, stále nebyly nalezeny.

Co znamenaly Cheneyovy časté návštěvy v CIA?

Představitelé amerických ministerstev zahraničí a obrany se ve středu bránili proti kritice, podle níž zkreslovali zpravodajské informace a přeháněli tak význam údajných iráckých zbraní hromadného ničení. Ty byly hlavním proklamovaným důvodem pro válku v Iráku.

Americký list The Washington Post ve čtvrtek nicméně s odvoláním na zdroje v Ústřední zpravodajské službě (CIA) napsal, že časté návštěvy viceprezidenta Richarda Cheneyho v sídle agentury vyvolávaly v některých analyticích dojem tlaku na to, aby hodnocení informací z Iráku podporovalo záměry vlády.

Při vystoupení v mezinárodním výboru Sněmovny reprezentantů náměstek ministra zahraničí John Bolton ve středu zdůraznil, že nikdy nežádal nikoho ve zpravodajských službách, aby cokoli měnil. Nevím ani o nikom ve vládě, kdo by to dělal, dodal. Nepochybuji o tom, že se ukáže, že obavy, které vláda i Kongres měly z iráckých zbraní hromadného ničení, se ukáží jako oprávněné, prohlásil.

Analytici pod tlakem

The Washington Post citoval nejmenovaného vysokého představitele CIA, podle něhož návštěvy Cheneyho a šéfa jeho kanceláře Lewise Libbyho "vysílaly signály, ať již záměrné nebo ne, že jsou žádoucí určité výstupy". List uvedl, že nezná přesný počet Cheneyho návštěv v CIA, ale podle jednoho představitel CIA byly "četné".

Podle deníku také nynější i bývalí představitelé zpravodajských služeb uvedli, že nejen Cheney, ale i náměstek ministra obrany Paul Wolfowitz a v menší míře ředitel CIA George Tenet naléhali, aby špionážní analytici hledali takové informace a psali takové zprávy, které by pomáhaly vládě při tvrzení, že invaze do Iráku je naléhavá.

V Iráku kvůli zbraním další experti

První příslušníci nového týmu amerických expertů, kteří jsou pověřeni pátráním po zbraních hromadného ničení, dorazili ve středu do Iráku. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na americké vojenské zdroje.

"První členové skupiny jsou již zde," ale akceschopní budou nejdříve koncem června, prohlásil velitel amerických pozemních jednotek v Iráku generál David McKiernan na dnešní tiskové konferenci.

Uvedený tým bude mít 1300 členů, včetně odborníků na počítače, na zpravodajské informace a na zbraně. Na místě se připojí k asi 600 příslušníků koaličních sil, kteří po programech vývoje a výroby chemických, biologických a jaderných zbraní v Iráku pátrají nyní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám