Hlavní obsah

Irácké zajatce láme k přiznání hudba

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Hlučně dunící hard rocková hudba neleze na nervy jen většině rodičů dospívajících ratolestí na celém světě, ale plní i své strategické vojenské účely. Americká armáda totiž začala dunících tónů používat nejen během válečných operací v Iráku, ale teď stejné skladby prý lámou při výsleších i ty nejzarytější stoupence režimu Saddáma Husajna.

Článek

"Je to neobvyklá metoda, ale věřte mi, vše funguje," říká za Pentagon seržant Mark Hadsell zodpovědný za netradiční výslechy. Nápad použít při získávání pro Pentagon užitečných informací přišel ale od vojenských psychologů.

Nejlepší je Metallica

Nejvíce se v "přemlouvání" zajatců z konfliktu v Iráku osvědčily skladby skupiny Metalliky, v pozadí však nezůstávají ani zmodernizované dětské skladby - jednoduše - čím více hluku, tím lépe. Zajatec poslouchá jednu píseň stále dokola, tzv. do zblbnutí. Následuje ochabnutí vnímání a nezvladatelná bolest hlavy.

Není výjimkou, že se dostaví i křeče. Depresi organismu prohlubuje především skutečnost, že pro většinu zajatců z války jde v případě hard rocku a techna o zcela cizorodé tóny, neboť kompozice muslimské hudby je zcela jiná. "Ti lidé nikdy předtím nic podobného neslyšeli. Tělo písně jednoduše nepřijímá. Upřímně, musí to být hrozná zkušenost," přiznává Hadsell. Dodává zároveň, že jde o nezbytné kroky pro budoucnost osvobozené země.

Nejhorší jsou prý pro zajatce na poslech dunící bubny. K nejúčinnějším v nátlaku přitom patří údajně skladby z kultovního amerického filmu XXX, konkrétně píseň Bodies, a staré hity od Metalliky, mimo jiné "Enter Sandman". 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám