Hlavní obsah

V Iráku propustili čtyři rukojmí, německá archeoložka stále nezvěstná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Silná slova ve středu zazněla v německém Bundestagu, když nová kancléřka Angela Merkelová zmínila případ německé archeoložky Susanne Osthoffové unesené v Iráku. Zatím o ní nejsou bližší informace, naopak byli propuštěni čtyři íránští rukojmí.

Článek

 Pozadí a motivy únosu jsou podle Merkelové zatím nejasné, proto se vyhnula předčasným závěrům. Kancléřka v úvodu své první řeči v Bundestagu vyjadřila solidaritu všech Němců s Osthoffovou.

Berlín prý udělá všechno, co je v jeho moci, aby unesenou a jejího iráckého řidiče dostal co nejrychleji do bezpečí. "Ale nenecháme se vydírat," řekla Merkelová a dodala, že "v boji proti mezinárodnímu terorismu nesmíme polevit."

Archeoložka z Bavorska a její řidič byli uneseni minulý týden, neznámí pachatelé na videozáznamu, který má televize ARD, žádají Německo, aby přerušilo spolupráci s iráckou vládou.

Palestinci se některých unesených zastali

Propuštěni byli čtyři Íránci. Dvě Íránky, které byly původně ve skupině také, jsou na svobodě už od úterý. Propuštění jsou nyní na íránském konzulátu v Karbale.

Kromě Íránců bylo od pátku uneseno dalších pět cizinců - Brit, Američan, dva Kanaďané a Němka. K únosu prvních čtyř se na videozáznamu v úterý přihlásila irácká skupina Meče pravdy. Palestinci požádali únosce, aby Kanaďany a Američana propustili. Prý je identifikovali jako pracovníky, kteří v minulosti pomáhali civilistům na palestinských územích. Do Iráku skupinu vyslala organizace Christian Peacemaking Teams.¨

Vzbouřenci zabili 12 osob

Nejméně 12 lidí, včetně dvou dětí, přišlo ve středu o život při dvou útocích ozbrojenců v Iráku. Autobus vezoucí dělníky přepadla skupina asi deseti maskovaných ozbrojenců poblíž města Bákubá. Zastřelili osm dělníků. Čtyři lidé, z toho dvě děti, pak přišli o život při útoku ozbrojenců na školu v Musajjibu 60 kilometrů jižně od Bagdádu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám