Hlavní obsah

Rusko i Paříž odmítají dodatečnou legalizaci útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA, BRUSEL

Rusko zablokuje jakékoli budoucí snahy Spojených států a jejich spojenců zajistit si v OSN schválení vojenské akce v Iráku a budoucího poválečného uspořádání. Podobně se vyjádřil francouzský prezident Chirac, který řekl, že by Francie nemohla přijmout takovou rezoluci, jež by zpětně ospravedlňovala vojenský útok.

Článek

Francouzský prezident Jacques Chirac se v Bruselu odmítavě vyjádřil na adresu možné rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by fakticky vládu v Iráku předávala Američanům a Britům, protože americko-britská vojenská akce proti Iráku nemá oporu v mezinárodním právu. Poválečnou obnovu Iráku podle Francie může řídit pouze OSN.

Ruský ministr zahraničí Igor Ivanov prohlásil na tiskové konferenci: "V Radě bezpečnosti OSN se bezpochyby objeví pokusy najít cesty, které by pomohly legitimizovat vojenské operace a poválečné (politické) uspořádání v Iráku. Budeme to sledovat velmi pozorně a samozřejmě tuto akci v Radě bezpečnosti nelegitimizujeme."

Rusko bude bránit svoje zájmy

Ruský ministr též obvinil Spojené státy, že se snaží pošlapat ekonomické zájmy Ruska v Iráku, a řekl, že součástí americké strategie je zničit existující smlouvy o obchodu s ropou mezi Irákem a neamerickými společnostmi. "Budeme bránit naše zájmy," zdůraznil Ivanov s tím, že Rusko dohlédne na to, aby smlouvy uzavřené za Saddáma Husajna nebyly anulovány a irácký dluh vůči Rusku byl respektován.

Ruské naftové společnosti jsou v Iráku významně angažované, ačkoli největší smlouva uzavřená společností Lukoil o využití ropných polí byla zrušena Bagdádem v prosinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám