Hlavní obsah

Sadrovy milice opouštějí irácký Nadžaf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NADŽAF

Milice věrné radikálnímu šíitskému duchovnímu vůdci Muktadovi Sadrovi se stahují z Nadžáfu. Jejich zástupci uvedli, že město opustí do poledne místního času. Sadr se údajně dohodl s předními šíitskými vůdci na ukončení bojů v oblasti.

Článek

"Byl to písemný i ústní rozkaz," prohlásil Alí Abú Zahrá, velitel jedné z jednotek tzv. Mahdího armády sdružující Sadrovy přívržence. Ti v Nadžáfu bojovali s americkými silami.

Boje mezi znepřátelenými tábory trvají už více než dva měsíce. Při střetech zemřely ve městě, ale také v Karbale a Kúfě údajně stovky příslušníků milicí.

Sadr nabídl ukončení bojů v Nadžáfu a stažení všech svých bojovníků, kteří v tomto městě nebydlí, šiítským duchovním písemně.

"K ukončení tragické situace v Nadžáfu a násilí... ve svatých místech, prohlašuji, že souhlasím s následujícím: s ukončením veškerých ozbrojených demonstrací, s evakuací vládních budov... a se stažením všech bojovníků Mahdího armády," uvádí se v jeho prohlášení.

Za to prý mimo jiné požaduje, aby se americké jednotky stáhly na základnu a ponechaly bezpečnostní úkoly v Nadžáfu irácké policii.

O budoucnosti milicí má podle Sadra rozhodnout šíitská obec.

Reklama

Související témata:

Související články

Vůdce vzpoury Sadr se skrývá v mešitách

Tisíce iráckých šíitů vlastními těly chránily vůdce probíhající protiokupační rebelie Muktadá Sadra (30), který se do úterý skrýval v mešitě v Kúfě, obklíčené...

Výběr článků

Načítám