Hlavní obsah

Koalice ztratila dvě irácká města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Koalice ve čtvrtek v Iráku ztratila kontrolu nad městy Nadžaf a Kút. Ve Fallúdži pokračují těžké boje, které si od pondělka vyžádaly na irácké straně nejmíň 280 mrtvých a čtyři oběti na straně americké armády. V řadě iráckých měst jsou na zítřek svolány masové demonstrace a protesty.

Článek

Američané přiznávají, že ve Fallúdži narazili na dosud nepoznaný odpor, který překonává boje z loňské "války". 

O Iráku dnes s francouzským protějškem Michelem Barnierem hovořil také šéf české diplomacie Cyril Svoboda. Francie si přeje mezinárodní konferenci a Svoboda prosazuje jedině společné řešení v rámci dohody mezi celou EU a USA.

Z Bagdádu do Fallúdži míří konvoj s humanitárními potřebami, které pro obležené obyvatele tohoto sunnitského města shromáždili Bagdáďané. Před výjezdem kolony z Bagdádu se lidé sešli v mešitě a provolávali hesla o islámské jednotě a skoncování dělení na sunnity a šíity. V reakci na zprávy z Fallúdže vyšlo do ulici severoiráckého Mosulu asi 3000 lidí. Na pátek chystají protestní akce také šíité v severoiráckém Kirkúku, kam americká armáda převelela posily.

Putin hovořil s Bushem

Ministr obrany USA Donald Rumsfeld přiznal, že radikálové v Iráku jsou vážný problém, i když nejsou početní. Naznačil, že Spojené státy budou muset prodloužit mandát některých jednotek v Iráku. Rusko míní, že než koalice předá moc Iráčanům, musí mezinárodní společenství zajistit v Iráku stabilitu. Ruský a americký prezident spolu dnes opět telefonicky o Iráku hovořili, je to již druhý hovor během posledních 48 hodin.

O Iráku odjede příští týden jednat do USA britský premiér Tony Blair a sejde se s prezidentem Georgem Bushem i s generálním tajemníkem OSN Kofim Annanem.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku unesli tři Japonce a osm Korejců

Tři Japonci - dva muži a žena - byli v Iráku uneseni zatím neznámou Brigádou mudžáhidů. Brigáda pohrozila, že Japonce do tří dnů popraví, jestliže Tokio...

Výběr článků

Načítám