Hlavní obsah

Nejméně dva mrtví při výbuchu v irácké Bákubě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BÁKUBÁ

Nejméně dva lidé přišli o život při výbuchu nálože nastražené v automobilu před policejní stanicí ve středoiráckém městě Bákubá. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na očité svědky. Při mohutné explozi bylo také zraněno přinejmenším 14 policistů.

Článek

Podle jednoho policisty vozidlo zamířilo přímo proti budově a pak explodovalo. Šlo tedy pravděpodobně o sebevražedný útok, při kterém zahynul i atentátník.

Terčem útoku se staly policejní stanice v Bákubě také loni v listopadu, kdy u nich explodovala dvě auta naložená výbušninami. Zahynulo tehdy nejméně 16 osob a více než 30 jich utrpělo zranění. Minulý pátek šest lidí zabil a 40 dalších zranil výbuch bomby u mešity v době, kdy se tam konala tradiční veřejná modlitba.

Američané mají Dúrího synovce

Podle agentury AP američtí vojáci zadrželi ve městě Samarrá čtyři synovce Izzat Ibráhíma Dúrího, nejvýše postaveného činitele svrženého režimu, který ještě nebyl dopaden a o kterém se věří, že organizuje tvrdý odpor vůči americkým silám v Iráku. Bývalý místopředseda vlády Dúrí byl považován za pravou ruku bývalého diktátora Saddáma Husajna a na jeho hlavu je vypsána odměna deset miliónů dolarů.

Čtyřicet amerických vojáků vtrhlo do dvou vytipovaných domů, kde hledali dva ze synovců, kteří jsou podezřelí, že Dúrímu účinně pomáhají v ukrývání. Další dva zatkli přitom náhodně a není jasné, zda se vůbec podíleli na ozbrojeném odporu. Podle amerického podplukovníka Davida Poiriera jsou synovci "dvěma hlavními cíli", kteří vědí o Dúrího pohybu. Poirier vyjádřil přesvědčení, že Dúrího "hlava se brzy někde vynoří", což umožní vojákům, aby ho dopadli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám