Hlavní obsah

Z Iráku prchají ministři předchozí vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Ministři minulé prozatímní irácké vlády Ajáda Alávího prchají z Iráku. Podle někdejšího ministra zahraničí Adnana Pačačího chtějí uniknout chystanému vyšetřování korupce. To plánuje současná vláda Ibráhíma Džaafarího, který kvůli tomu míní zakázat bývalým ministrům cestovat do zahraničí.

Článek

Pačačí také v pondělí uvedl, že mnoho nařknutí z korupce může být formou vyřizování účtů mezi politiky. Vládní zdroje ale uvedly, že za náhlými odjezdy bývalých ministrů je strach o život.

"Pro povstalce je obtížné dostat se k současným ministrům, a mohou se proto orientovat na ty bývalé," řekl vládní zdroj britskému listu The Independent.

Korupci, která se ještě více rozmohla po svržení bývalého prezidenta Saddáma Husajna, potvrzuje i mnoho iráckých podnikatelů. "Uvažuji o tom, že v Iráku přestanu podnikat. Úředníci na všech úrovních žádají úplatky za úkony, které mají v popisu práce. Končím pak bez zisku," řekl jeden z nich.

Výbuch v Bagdádu

Silná exploze otřásla v úterý v 9:40 místního času (7:40 SELČ) centrem Bagdádu, vyrazila okna a zažehla požáry několika automobilů. Podrobnosti nejsou zatím známy, agentura Reuters ale s odvoláním na svědky informuje o nejméně dvou obětech.

"Je to atentát s použitím trhaviny v automobilu. Vyvolal požár, bilanci obětí ale zatím nemáme," řekl AFP nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

Jde o stejnou oblast, kde se odehrály v sobotu dva sebevražedné útoky na americký bezpečnostní konvoj. Při nich bylo zabito nejméně 22 osob.

Počet sebevražedných atentátů v posledním týdnu značně vzrostl, každý den dojde nejméně k jednomu.

Američané hlásí sto mrtvých rebelů

Představitelé americké armády oznámili, že při ofenzívě proti rebelům ve středním a západním Iráku až k syrským hranicím bylo od soboty zabito na sto vzbouřenců. Podle operačního důstojníka americké námořní pěchoty plukovníka Boba Chase řadu z nich podle "vybavení a uniforem" tvoří zahraniční bojovníci.

Mnoho z nich podle něj "začalo prchat, jak pokračoval tlak útoku." Chase dodal: "Zatímco nepřítel má mnoho ztrát, ty koaliční jsou mimořádně nízké." Podle zpráv velení padli tři američtí vojáci.

Cílem akce, které se účastní na tisíc mužů, je stáhnout smyčku kolem teroristické sítě Abú Musaby Zarkávího a narušit cesty, po nichž se do Iráku pašují zbraně.

Teroristická organizace al-Káida úspěchy amerických jednotek popřela: "Obdivovatelé kříže předstírají, že v Káimu zabili 75 muslimů. Znovu lžou, protože lež je jejich víra. Oznamujeme, že naši bojovníci v Káimu vítězí. Američané své ztráty ani nemohou spočítat."

Unesen Japonec

Cestou do Hítu byl v posledních dnech unesen čtyřiačtyřicetiletý Japonec. Japonské velvyslanectví v Bagdádu a japonské ministerstvo zahraničí informaci o únosu potvrdily.

K jeho únosu se na webové stránce přihlásila organizace Ansar Sunna. Na stránce je fotografie z jeho pasu. V textu se uvádí, že je muž těžce raněn.

Saito pracoval v Iráku pro kyperskou bezpečnostní firmu. Jel v konvoji spolu s 12 Iráčany a dalšími pěti cizinci z Bagdádu do západoiráckého města Hít.

Na cestě je přepadli ozbrojenci a podle stránky Ansar Sunna v těžkém boji všichni lidé z konvoje až na Japonce zahynuli. Japonsko má v Iráku 600 vojáků, kteří se účastní humanitárních operací, nikoli bojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám