Hlavní obsah

Vojáci USA rozstříleli auto s iráckými ženami a dětmi

Novinky, ČTK, Fox News, Sky News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AS-SAJLÍJA

Sedm žen a dětí zabili v pondělí odpoledne v jižním Iráku američtí vojáci při střelbě na vůz, jenž na jejich pokyn nezastavil na kontrolním stanovišti. V autě jelo 13 žen a dětí, pouze čtyři z nich zůstaly nezraněny. Incident se odehrál u Nadžáfu 150 km jižně od Bagdádu, tedy asi 30 km od místa, kde v sobotu irácký sebevrah zaútočil na americkou hlídku.

Foto: Jiří Růzha

Skvělá hudební skupina Terezky z Domova Terezín

Článek

Novinář listu The Washington Post, který byl očitým svědkem události, dokonce informoval, že ve voze jelo 15 osob a v palbě jich zahynulo deset, z toho pět dětí. Dvě z mrtvých dětí podle něj byly mladší pěti let.

Podle sdělení Centrálního velitelství se Toyota s pohonem na všechna čtyři kola blížila ke kontrolnímu stanovišti a vojáci na řidičku zamávali, aby zastavila. Vůz však pokračoval v jízdě i po varovné střelbě. Poté vojáci stříleli do motoru vozidla a posléze i do kabiny pro pasažéry.

Podle americké televize Fox News poskytli  američtí velitelé přeživším z posádky vozu neupřesněnou finanční částku jako kompenzaci.

Sebevražedné útoky zvýšily ostražitost vojáků

Hlídkující vojáci, kteří stříleli, byli z 3. pěší divize, která v sobotu ztratila čtyři své členy na jiném kontrolním stanovišti u Nadžáfu, kde irácký voják převlečený za civilistu odpálil bombu při sebevražedném útoku. Američané jsou po atentátu z minulého týdne na kontrolních stanovištích velmi přísní a střílejí po každém vozidle, které nerespektuje jejich pokyny.

Další vůz v americké palbě

Jen několik hodin po incidentu na kontrolním stanovišti jiná americká hlídka zastřelila neozbrojeného řidiče, který se s pickupem řítil na stanoviště hlídky u města Šatra. Jeho spolujezdec byl vážně zraněn. Vůz nevezl žádný náklad a žádný muž z jeho dvoučlenné posádky nebyl ozbrojen ani v uniformě, sdělila námořní pěchota reportérovi Reuters na místě události. "Myslel jsem, že se jedná o sebevražedný útok," řekl jeden z vojáků, kteří po voze pálili.

Centrální velitelství také v úterý bez dalších podrobností přiznalo smrt jednoho iráckého zajatce, který byl zastřelen, když při výslechu sáhl po zbrani příslušníka námořní pěchoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám