Hlavní obsah

V Iráku unesli tři Japonce a osm Korejců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA/TOKIO

Tři Japonci - dva muži a žena - byli v Iráku uneseni zatím neznámou Brigádou mudžáhidů. Brigáda pohrozila, že Japonce do tří dnů popraví, jestliže Tokio nestáhne své lidi z Iráku. Uneseno bylo také osm Korejců, jedné z Korejek se však podařilo únoscům uprchnout.

Foto: Tereza Salajková
Článek

Satelitní televize al-Džazíra odvysílala ve čtvrtek video, kde unesenou trojici Japonců drží maskovaní muži, kteří ukazují jejich pasy. Unesení měli zavázané oči a občas i nůž na krku. Únosci Japonců  se spojili s japonským velvyslanectvím. Požadují, aby se z Iráku stáhly japonské jednotky, které jsou součásti koaličních sil, jinak unesené zaživa upálí. Jedním z nich je Korijama Soičiro, který pracuje v Jordánsku pro týdeník Asahi.

Zprávu o zajetí osmi jihokorejských občanů potvrdilo v Soulu ministerstvo zahraničních věcí, podle nějž není jasné, kdo jsou jejich únosci. Zadržení patří pravděpodobně ke skupině křesťanských pastorů, kteří odjeli do Iráku 5. dubna. Do zajetí padli v oblasti západně od Bagdádu, upřesnilo jihokorejské ministerstvo.

Podle informací izraelských sdělovacích prostředků jsou mezi unesenými také dva arabští obyvatelé Jeruzaléma. Jejich záběry zveřejnila írnská televize. Britové pátrají po Gary Teeleyovi, který zmizel v pondělí v Násirii.

Japonci pod palbou

Japonské jednotky působící u jihoirácké Samávy byly ve středu v noci poprvé cílem útoku. Nebyl při něm žádný Japonec zraněn. Japonské jednotky dočasně pozastavily práce na obnově jižní části Iráku a vojáci dostali rozkaz neopouštět ubikace. Uvedl to japonský ministr obrany. Jednotky v Samávě jsou nebojové. Japonský premiér Koizumi uvedl, že útok byl veden s cílem, aby se Japonci z Iráku stáhli.

Japonské ministerstvo zahraničí svolalo mimořádnou schůzku. Po ní prohlásilo, že své vojáky z Iráku stáhnout nehodlá. Vyzvalo ozbrojence k okamžitému propuštění svých tří občanů. "Jestliže tito nevinní lidé budou zabiti, bude to neodpustitelné a pocítíme velký vztek,"uvedl mluvčí ministerstva.  

Stejný rozkaz dostali i vojáci z Jižní Koreje. V Iráku působí 1000 japonských vojáků, z nichž 550 dislokovaných patří k nebojovým jednotkám, Korejců je pár set a jsou pouze z nebojových útvarů. Jižní Korea však plánovala poslat do Iráku další 3000 lidí.

Šíitské milice prý zadržují několik Španělů

Také milice iráckého radikálního duchovního Muktady Sadra tvrdí, že zadržují jako rukojmí několik Španělů a zřejmě i jednoho Američana. Chtějí je vyměnit za Sadrova spolupracovníka Mustafu Jakubího, který byl v sobotu zatčen. Požadují také, aby se koaliční síly stáhly z Karbály. Agentuře AFP to v bagdádské čtvrti Sadr sdělil představitel milicí Amar Husajní.

Mluvčí španělského ministerstva zahraničí to ale odmítl potvrdit a mluvčí španělské brigády v Nadžáfu informaci kategoricky popřel. (celá zpráva)

Reklama

Související témata:

Související články

Vůdce vzpoury Sadr se skrývá v mešitách

Tisíce iráckých šíitů vlastními těly chránily vůdce probíhající protiokupační rebelie Muktadá Sadra (30), který se do úterý skrýval v mešitě v Kúfě, obklíčené...

Výběr článků

Načítám