Hlavní obsah

USA prý poprvé přiznaly mučení vězňů v Iráku i na Guantánamu

– ŽENEVA

Spojené státy se poprvé přiznaly k mučení vězňů v Afghánistánu, Iráku a na základně Guantánamo. Sdělil to v pátek člen Výboru OSN proti mučení, jehož citovala agentura AFP. Podle tohoto zdroje, který nechtěl být jmenován, USA ve zprávě pro výbor doznaly, že špatné zacházení s vězni, jehož se dopustili Američané ve věznicích, které spadají do jejich kompetence, lze z hlediska mezinárodního práva považovat za mučení.

Článek

To je zásadní změna amerického postoje, protože USA dosud tvrdily, že vězni v rukou Američanů nejsou mučeni ani týráni.

"Přiznaly odpovědnost a informovaly OSN. Budou se muset zodpovídat," sděl zdroj na adresu USA. Američtí zástupci při OSN informaci nekomentovali.

Zpráva popisuje incidenty jako izolované případy, jež nelze považovat za systematické mučení. Viníci jsou prý vojáci nižších hodností a jsou trestáni. USA v dokumentu trvají na tom, že vězni na Guantánamu jsou zadržovaní nepřátelští bojovníci a nikoli váleční zajatci, takže se na ně nevztahují Ženevské konvence. Většina z více než 500 tamních vězňů byla zatčena roku 2001 v Afghánistánu.

Čtyři odborníci na lidská práva z OSN ve čtvrtek rozhodli zahájit vyšetřování poměrů na Guantánamu, avšak USA jim zatím nepovolily základnu navštívit. Americký prezident George Bush v pondělí na Guantánamo pozval novináře.

Reklama

Výběr článků

Načítám