Hlavní obsah

Týrání vězňů je prý selháním velení armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BAGDÁD

Za důsledek selhání velitelů v terénu a nedostatek disciplíny označil před Kongresem americký generál Antonio Taguba týrání vězňů americkými vojáky v Iráku. Řekl to v rámci výslechu svědků při vyšetřování skandálu. Na týrání reagovali islámští extremisté, kteří na internetu tvrdí, že na na oplátku popravili zajatého Američana a zveřejnili videozáznam.

Foto: Lenka Hatašová

Pavel Vítek zazpívá znovu na hradě Karlštejn

Článek

Generál Antonio Taguba, který vypracoval zprávu o mučení v iráckých věznicích spravovaných Američany, před americkými senátory prohlásil, že pachatelé zřejmě jednali ze své vlastní vůle. Podle něho spíš spolupracovali s několika vyšetřovateli vojenské zpravodajské služby na nižší úrovni. Nejsou totiž důkazy o tom, že by týrání vyplývalo ze systematické politiky, nebo že by bylo prováděno na základě přímých rozkazů z vyšších kruhů.

Důvěra v Bushe rapidně klesla

Senát, horní komora Kongresu, podobně jako minulý týden dolní komora, Sněmovna reprezentantů, jednomyslně přijal rezoluci, v níž ostře odsoudil týrání ve vězení Abú Ghrajb a obětem trýznění se omluvil.

Podle nového výzkumu veřejného mínění se aféra kolem týraných vězňů nejspíš projevila i na poklesu popularity amerického prezidenta George Bushe, která nyní klesla na nejnižší úroveň od ledna 2001, kdy se ujal úřadu. Jiný průzkum ukázal, že trýznění vězňů je naprosto neospravedlnitelné pro 73 procent Američanů. Téměř dvě třetiny obyvatel USA se přitom domnívají, že se jedná o ojedinělé incidenty. Naopak zbývající třetina považuje podobné mučení za běžnou praxi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám