Hlavní obsah

Třicet lidí zemřelo při bojích a atentátech v Bagdádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V Bagdádu ve středu zahynulo přes dvacet lidí a dalších sto jich bylo zraněno. V západní části města sebevražedný atentátník zabil 11 lidí a 47 jich zranil. Dalších patnáct lidí zemřelo a 52 jich bylo zraněno při prudkých bojích na šíitském předměstí Sadr. V západní části Bagdádu bylo ve středu v plastovém pytli nalezeno tělo s odříznutou hlavou.

Foto: Zbyněk Góralczyk
Článek

Nalezené tělo bylo předáno americkému velvyslanectví v Bagdádu, avšak zatím nebyla zjištěna totožnost muže. Může jít o uneseného Američana Jacka Hensleye, jehož zabití oznámila v úterý večer Zarkávího skupina Tavhíd a džihád. Tělo předchozí oběti únosců - Eugena Armstronga - bylo nalezeno v pondělí poblíž jeho bývalého bagdádského bydliště. [celý článek]

Exploze auta zabíjela

Mohutná exploze auta s americkou poznávací značkou zabila sedm lidí, 47 jich zranila a zapálila nejméně třináct aut. Trosky auta byly rozmetány v okruhu 200 metrů a poškodily okolní budovy. Tlaková vlna v širokém okolí vyrazila okna a výlohy obchodů. Cíl útoku není znám.

"Nevím ani, koho chtěli zasáhnout," řekl BBC jeden ze zraněných, jemuž střepina pořezala obličej a krk. "Trefili jenom lidi, co jedli zmrzlinu."

Vůz explodoval před obchodem s elektronikou a kopírovacím centrem. Irácká policie spekuluje, že výbuch měl zasáhnout právě kopírovací centrum, kde lidé kopírovali své doklady a vyplňovali formuláře, aby se v nedaleké kanceláři mohli nechat naverbovat do řad Národní gardy.

Američané našli v oblasti ještě jedno auto plné výbušnin, které ale zneškodnili.

Šíitské milice na bagdádském předměstí Sadr čekají na americké jednotky. Foto: REUTERS/Aladin Abdel Naby

Nad čtvrtí Sadr byl zasažen vrtulník

V úterý večer zahájili Američané za podpory útočných vrtulníků a bitevního letadla AC-130  další ofenzívu proti šíitské čtvrti Sadr. Prudké boje vypukly, když Američané a iráčtí policisté začali pátrat po skrýších zbraní a prohledávat domy. Při střetech zahynulo 15 osob a přes padesát jich bylo zraněno.

Bojovníci, kteří se hlásí k radikálnímu duchovnímu Muktadovi Sadrovi, na irácké a americké oddíly stříleli z ručních zbraní a raketometů. Podařilo se jim zasáhnout  americký vrtulník, který se však navzdory poškozením dokázal vrátit na základnu. Jeden tank poškodila nastražená nálož.

Zprávy z bojiště uvádějí, že američtí vojáci dopadli na střeše pět ozbrojených milicionářů, dva zabili a tři zajali. Celkem jich zajali 27, část v ulici Haifa.

"Pronásledujeme teroristy, abychom mohli pokračovat ve vojenských a civilních operací a vrátit se k projektům rekonstrukce, kterou vyžaduje čtvrť Sadr," uvedl mluvčí americké armády. Do domů ve čtvrti není zavedena pitná voda, kanalizace i dodávky elektřiny jsou nepravidelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám