Hlavní obsah

Rumsfeld nečekaně navštívil Bagdád

BAGDÁD

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld v úterý nečekaně přicestoval na předem neohlášenou návštěvu Bagdádu. Setkat se má s iráckými představiteli a americkými vojáky. Je to již jeho několikátá návštěva Iráku od zahájení války.

Článek

Letadlo s ministrem obrany USA dosedlo v Bagdádu v pondělí po 22. hodině tamního času. Mise byla do poslední chvíli s ohledem na bezpečnost politika utajována. 

Krátce před přistáním jeho stroje v Iráku potvrdily americké úřady, že pohřešují dalšího občana v Iráku. Jeho jméno nebylo zveřejněno.

Jednání o bezpečnosti

Rumsfeld záhy varoval nové irácké vedení před politickými čistkami a protekcí, která do vlády zavleče korupci a připraví ji o důvěru lidí.

Je to poprvé, co některý z amerických představitelů tak otevřeně vyjádřil obavu, že šíité po svém jasném vítězství v lednových parlamentních volbách provedou politické čistky v úřadech.

Dosud se případné obavy týkaly hlavně možného posílení snah vytvořit v Iráku islámský stát po vzoru šíitů v sousedním Íránu.

Stažení Američanů

Rumsfeld dále uvedl, že Spojené státy trvají na původním časovém harmonogramu, který počítá s tím, že irácký parlament do poloviny srpna připraví návrh nové ústavy.

Na podzim má být ústava předložena Iráčanům v referendu a jestliže projde, do konce roku by se měly konat volby. "Americké síly nemohou v Iráku zůstat navždy," řekl ministr novinářům na palubě letadla, kterým letěl z Washingtonu.

Naznačil tak, že zprávy listu The New York Times o stahování sil do dvou let mohou být velmi blézké realitě. [celá zpráva]

Rumsfeld se má dnes setkat s jednotlivými nově zvolenými představiteli irácké moci. Na programu jednání mají být právě bezpečnostní otázky země.

Reklama

Související články

Pentagon chce snížit počet vojáků v Iráku

Dva roky po svržení diktátora Saddáma Husajna se stabilizovala situace v Iráku natolik, že americké ministerstvo obrany zvažuje výrazné stahování vojáků z této...

Výběr článků

Načítám