Hlavní obsah

Protiválečné protesty vedou děti a mládež

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVĚT

Nechoďte do školy a práce, zapomeňte na kino, nepoužívejte mobilní telefon, automobil a bankovní služby - zbavte se všeho a zastavte tím válku! Nevěřte zpravodajství provládních CNN a BBC! Výzvy nyní zaplavily desítky internetových stránek, jsou vytištěné na tisících letácích.

Foto: Milan Haluška

Jedna z objížďkových tras

Článek

Poselství předávají zejména mladí lidé, jež tak nahradili generaci hippie, stali se vůdci mírových protestů. Jen o víkendu se jich na celém světě zúčastnilo několik miliónů osob.

"Někde v texaské vesnici postrádají idiota", "Irák: nezvolený extrémista proti nezvolenému extremistovi" či "Vezměte hračky Bushovi juniorovi" - tvrdá hesla nesená mládeží a dětmi útočila na amerického prezidenta George W. Bushe v sobotu i neděli v celých Spojených státech.

Začali to Řekové

"Ano, Saddám je asi šílený a měl by odejít, napadení Iráku ale nic nevyřeší," říká za mnohé 14letý Ian Wisniewski protestující včera před Bílým domem. K účasti na akcích vyzývají děti a mládež internet a letáky.

"Bushova vláda používá syny a dcery Ameriky, aby naplnili prezidentův sen po nadvládě. Spojme se, mírově smýšlející lidé, a zastavme ho," obrací se na ně jedna z tiskovin roznášených nyní na středních a vysokých školách v USA. Zdejší mládež se s myšlenkou ztotožnila a tvoří nyní pevné jádro aktivistů. Pomyslnou štafetu převzala od Řeků, kteří "omlazení" generace hippie zahájili statisícovým pochodem už ve čtvrtek.

Nejezte hamburgery! Nepijte Colu!

Radikalizace dospívajících zasáhla také islámský svět, kde protesty často vrcholí ničením amerických a britských symbolů. K největším akcím dochází už několik dní na egyptské univerzitě al-Azhar, kde se vedle vlajek Spojenců pálí i vlajky izraelské. "Kde je naše vláda? Oni v Iráku zabíjejí naší víru, náš Korán," říká 22letý student chemie Ahmed.

Stejný názor vyjadřuje i mládež v Bahrajnu, Jemenu a Indonésii. Napadení Bagdádu tu splývá s útokem proti Alláhovi a požadavkem vzniku nezávislé Palestiny. K ničení symbolů USA došlo v sobotu rovněž ve francouzském Lyonu, Štrasburku a Paříži, kde aktivisté vytloukli výlohy restaurací McDonald's. Hnutí Společně proti válce zde navíc vyzvalo k bojkotu amerických řetězců, např. Pizza Hut, Mc Donald's a Coca cola, jež financovaly Bushovu prezidentskou kampaň.

Hnutí sílí, stejně jako podpora Bushe

Revoltu mládeže, podporovanou levicí a odborovým hnutím, ale odmítají samotné vzdělávací instituce. Britská škola v Cornwallu už udělila důtky spojené s hrozbou vyloučení dvaceti dětem od dvanácti do šestnácti let, jež se ve čtvrtek zúčastnily protiválečných akcí. Počet mladých vyjadřujících na celém světě nesouhlas s válkou přesto dnem ode dne stoupá.

Obdobně ale narůstá i podpora Bushe v USA. Podle průzkumů nyní sedm až osm z deseti Američanů souhlasí s invazí i způsobem, jímž ji Bílý dům vede. To je téměř o pětinu víc než před deseti dny, kdy v OSN vrcholila diplomatická bitva o prodloužení zbrojních inspekcí. Zhruba třetina občanů USA očekává, že válka potrvá maximálně měsíc, a 34 respondentů odhaduje její délku na jeden až tři měsíce.

Čtyři z deseti dotázaných Američanů doufají, že americké ztráty nepřekročí sto mrtvých, čtvrtina však připouští stovky obětí. Jen deset procent respondentů hovoří o tisícových ztrátách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám