Hlavní obsah

Při invazi Iráku byly civilní oběti často zbytečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Více než 1000 iráckých civilistů bylo zbytečně usmrceno a zraněno tříštivými bombami nasazenými americkými a britskými jednotkami při invazi Iráku. Stejně tak mohly invazní jednotky omezit počet civilních obětí při nepřesných leteckých úderech. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pátek zveřejnila americká humanitární organizace Human Rights Watch.

Foto: Město Karviná

Ilustrační foto

Článek

Koaliční jednotky se obecně snažily vyhnout se zabíjení Iráčanů, kteří se nepodíleli na bojích, uvedl ředitel organizace Kenneth Roth. "Ale i tak se dalo předejít smrti stovek civilistů."

Podle 147stránkové zprávy americké a britské jednotky použily při invazi skoro 13 000 tříštivých bomb obsahujících asi dva milióny drobných náloží. Těmito bombami bylo zabito a zraněno přes 1000 civilistů, tvrdí zpráva a uvádí americký útok touto municí na irácké město Hilla, při kterém bylo 31. března usmrceno nejméně 33 lidí a 109 bylo zraněno.

Tříštivé bomby se rozpadnou ještě ve vzduchu a rozpráší menší bombičky na širokou plochu. Podle kritiků mnohé z nich nevybuchnou a zůstávají nebezpečné další měsíce a roky. I když existující úmluvy a konvence konkrétně tříštivé bomby nezakazují, kritici tvrdí, že při jejich nasazení není možné rozlišit mezi civilisty a vojáky.

Lidské štíty na druhé straně

Americké letecké útoky na čelné irácké představitele spoléhaly na odposlechy telefonátů a podobné zpravodajské informace a vedly k nepřesným leteckým úderům a civilním obětem, píše Human Rights Watch.

Například útok ze 7. dubna, který podle všeho směřoval na svrženého iráckého prezidenta Saddáma Husajna, vedl ke smrti 18 civilistů a zničil tři domy v bagdádské čtvrti Mansúr. Stejně tak zpráva upozorňuje, že britské jednotky nezajistily sklad zbraní a munice u jihoirácké Basry, což vedlo ke zranění a smrti civilistů a nakonec k tomu, že zbraně skončily v rukou povstalců.

Human Rigths Watch kritizuje také iráckou stranu a připomíná, že irácké jednotky využívaly lidských štítů, zneužívaly symbolů mezinárodních organizací jako je Červený kříž a Červený půlměsíc. Rovněž v rozporu s mezinárodním právem umísťovaly vojenský materiál v mešitách a nemocnicích.

Reklama

Související články

Raketa zabila Syřany prchající z Iráku

Americká raketa vzduch - země zasáhla v neděli ráno syrský autobus na irácké straně hranice. Zabila pět z třiceti sedmi cestujících, patnáct zraněných bylo...

Výběr článků

Načítám