Hlavní obsah

Pentagon odejmul německé firmě zakázku v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké ministerstvo obrany odejmulo zakázku německé firmě Keimfarben a místo toho ji udělilo menší americké společnosti ChemMasters Specialty Construction.

Foto: zoo ústí nad labem

plán zoo

Článek

Ve věci totiž intervenoval kongresman Steve LaTourette, podle něhož není zcela v pořádku, aby dal Pentagon zakázku Němcům, když právě kancléř Gerhard Schröder byl odpůrcem války v Iráku. LaTourette přesvědčil Pentagon změnit stanovisko už v červnu, kdy si na postup ministerstva společnost ChemMasters stěžovala.

Ta prý neměla rovnou příležitost k tomu, aby se o kontrakt začala ucházet. Pro ChemMasters je zakázka důležitá už proto, že zajistí firmě příjem kolem jednoho miliónu dolarů. Německá společnost Keimfarben se podílela na úpravě interiérů mnoha prestižních budov po celém světě, včetně Bílého domu, britského Windsoru či moskevského divadla.

Ředitel firmy Peter Neri však agentuře Reuters řekl, že zatahováním politických sporů do byznysu je znechucen. Šéf německého podniku ale s úsměvem dodává, že by Američanům mohl zaslat děkovný dopis, protože kvůli této kauze se jeho firma stane mnohem známější. "O tak velké reklamě zdarma by se mi nikdy ani nesnilo," dodal Neri.

Anketa

Je správné, že kvůli jinému než americkému postoji svých vlád, jsou zahraniční firmy při obnově v Iráku znevýhodňovány?
ano
33 %
ne
67 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 100 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám