Hlavní obsah

Ozbrojenci zavraždili šéfa ropných polí v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KIRKÚK

Neznámí pachatelé ve středu v iráckém Kirkúku zavraždili šéfa bezpečnosti ropných polí Ghazího Talabáního. Ozbrojenci na oběť zaútočili ráno před jeho domem v momentě, kdy nasedal do přistaveného automobilu. Při útoku byl vážně zraněn i jeden z Talabáního tělesných strážců, řidič napadeného vozidla.

Foto: Martina Váňová

Vlastimil Toman

Článek

"Snažíme se chránit nejvyšší představitele vlády, úřadů. Ale nejsme schopni zajistit bezpečnost všem," přiznal mluvčí koaličních sil Dominic D´Angelo.

Talabání se stal již třetím ministerským úředníkem zavražděným od soboty. Jako první zemřel v Bagdádu náměstek ministra zahraničí Basám Kabbí. [celá zpráva]

V neděli byl zavražděn vysoký úředník ministerstva školství Kamál Džarrah. [celá zpráva]

Talabání byl Kurd a v minulosti pracoval jako inženýr pro Severoiráckou ropnou společnost. Zodpovídal za zajištění její bezpečnosti.

Útoky na ropu

Odpůrci koalice v úterý vystupňovali útoky na iráckou ropnou infrastrukturu. Silně poškodili dva ropovody na jihu země, takže vývoz terminálem v Perském zálivu musel být snížen na polovinu.

Energetičtí odborníci se domnívají, že se Iráku kvůli sabotážím nepodaří dosáhnout červnové kvóty vývozu - tedy dvou miliónů barelů ropy denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Při atentátech v Bagdádu zemřelo 18 lidí

Při explozi bomby v Bagdádu zemřelo v neděli 16 lidí. Sedm osob bylo zraněno. Nálož vybuchla uprostřed přísně střežené Zelené zóny v centru města. Při dalším...

Výběr článků

Načítám