Hlavní obsah

Při atentátu zemřel náměstek iráckého ministra zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V Iráku byl v sobotu ráno zavražděn náměstek ministra zahraničí Basám Kabbí. Ozbrojenci napadli jeho vůz na cestě do práce. Zemřel po převozu do nemocnice.

Foto: Stanislava Dvořáková

Strašidýlkování v Měšťanském pivovaru doprovodil dlouhý lampionový průvod.

Článek

Kabbí se stal prvním členem dočasné vlády, jenž byl zavražděn. Atentát se odehrál v půl deváté ráno tamního času ve čtvrti Adamíja - sunnitské části Bagdádu, kde žije mnoho stoupenců bývalé vlády.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Šedesátiletý Kabbí byl náměstkem, který odpovídal za právní záležitosti. Byl rovněž úřadujícím šéfem iráckého zastoupení při OSN. Loni vedl výbor, který převzal ministerstvo zahraničí po svržení Saddáma Husajna. Za jeho vlády pracoval v 90. letech jako irácký velvyslanec v Číně.

Nejde o první atentát

Šíita Kabbí se narodil se v Nadžafu. Vystudoval mezinárodní vztahy na Univerzitě svatého Jana v New Yorku. Do své nové funkce byl jmenován počátkem června.

Je druhým členem prozatímní vlády, na něhož byl spáchán atentát. Ve středu vyvázl se štěstím náměstek ministerstva zdravotnictví Amar Safar. Jeho ochranka začala na útočníky střílet a přinutila je uprchnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám