Hlavní obsah

OSN varuje před občanskou válkou v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/WASHINGTON

Mluvčí zvláštního zmocněnce OSN pro Irák Lachdar Brahímí sdělil, že volby v Iráku se do 30.června, kdy chce koalice předat moc dočasné vládě, nedají připravit. Bylo to přání šíitů. Brahímí je znepokojen situací v Iráku, která by mohla vést k občanské válce.

Foto: www.loipersdorfhotel.com

Údolí Loipersdorfu, bohaté na termální prameny, je ideálním místem pro léčebné lázně i wellness centra.

Článek

"Jsem znepokojen, protože existuje velmi vážné nebezpečí," řekl Brahímí po setkání se zástupci irácké vládní rady.

Brahímí a dalších osm odborníků OSN v Iráku týden jednali o možnosti uspíšit parlamentní volby, jak si přejí představitelé iráckých šíitů. V Iráku ovšem  nebude možné uspořádat volby do června, kdy chce koaliční správa předat moc dočasné vládě. Uvedl to v pátek Ahmad Fauzí, mluvčí Lachdara Brahímího. "Není to otázka odkladu předání moci. Snažíme se najít nový harmonogram. Volby se budou konat, jakmile bude země připravena, a to bude až po předání moci," řekl Ahmad Fauzí.

Uspořádat volby ještě do předání moci prosazuje vlivný vůdce iráckých šíitů ajatolláh Alí Sistání, s nímž se delegace OSN ve čtvrtek sešla. Sistání je ochoten ustoupit od požadavku ustoupit.

Šíité prrotestují

Před Sistáního domem v Nadžafu se sešli ajatolláhovi stoupenci. Protestovali proti tomu, že podle OSN volby nelze do června stihnout, a pohrozili, že toto rozhodnutí v Iráku vyvolá povstání proti koalici. "Nejdřív budou demonstrace, projevy občanské neposlušnosti a nakonec ozbrojený boj. Všichni stojíme za Sistáními a všichni máme zbraně," řekl jeden z účastníků protestu.

Představitel iráckých sunnitů Ahmad Abdal Ghafúr řekl při dnešní modlitbě v bagdádské mešitě, že koalice, kterou vedou USA, dává přednost šíitům. Tlumočil požadavek sunnitů, kteří chtějí, aby se volby konaly až po odchodu okupačních vojsk z Iráku. "Okupanti zvýhodňují jednu stranu na úkor druhé. Iráčané si přejí volby, ale ještě důležitější je ukončit okupaci. Volby za přítomnosti okupantů v zemi nebudou spravedlivé, budeme svědky masivních volebních podvodů," řekl Ghafúr.

Tým OSN se sešel se zástupci všech iráckých skupin. Kurdové ani sunnité přímé volby nepodporují, protože se obávají, že většinoví šíité nebudou dostatečně hájit zájmy menšin.

Brahímí po čtvrtečních rozhovorech řekl, že experti OSN se s Iráčany shodli v tom, že volby jsou nejlepší způsob, jak vytvořit stát, jež bude hájit zájmy svých obyvatel.

Volby do konce roku

Diplomaté uvádějí, že se začíná rýsovat kompromis. Vládní rada, která má nyní 25 členů, navrhuje, aby byla rozšířena a v červnu pověřena dočasnou vládou. Volby by se pak měly konat do konce roku. Původní plán, na němž se koalice dohodla v listopadu s radou, předpokládal že provinční volební orgány vyberou členy národního shromáždění, které rozhodne o složení vlády. Volby se měly konat podle nového volebního zákona v roce 2005.

Většina členů irácké vládní rady, s nimiž se dnes Brahímí sešel, neschvaluje princip, podle něhož mají být členové národního shromáždění vybráni. Zejména šíitští členové rady prosazují spíš rozšíření vládní rady, která by v červnu převzala moc jako dočasná vláda.

V USA budou vedle zpravodajských služeb vyšetřovat i prohlášení administrativy

Zpravodajský výbor amerického Senátu ve čtvrtek rozhodl o rozšíření dosavadní vyšetřování činnosti zpravodajských služeb před válkou v Iráku i na to, do jaké míry se prohlášení amerických vládních představitelů o tyto informace opírala. Práce výboru byla rozšířena na naléhání opozičních demokratů, kteří usilují o co nejdůkladnější šetření, jež by stanovilo, zda administrativa prezidenta George Bushe zveličovala zpravodajské informace ve snaze získat podporu pro svou válku v Iráku.

Zabili příslušníka americké vojenské policie

Příslušník americké vojenské policie byl ve čtvrtek večer zabit a další dva byli zraněni při výbuchu bomby v Bagdádu. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na mluvčího americké armády. "Jeden voják 16. brigády vojenské policie byl zabit a další dva zraněni při výbuchu trhaviny namířeném proti vojenské hlídce v bagdádské čtvrti Abú Gharíb," oznámil armádní mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám