Hlavní obsah

Na severu Iráku se schyluje k otevření fronty

Novinky, Břetislav Tureček, DPA
ARBÍL

V autonomní kurdské oblasti na severu Iráku přibývá amerických vojáků chystajících otevření severní fronty a postup do iráckého vnitrozemí jižním směrem. Američané se sem přesouvají leteckými mosty, čímž částečně kompenzují nedávné turecké zamítnutí pustit na své území do Iráku pozemní jednotky USA.

Foto: Václav Vlasák

Poprvé vyběhli závodníci na trať do Zásady v roce 2009.

Článek

Přítomnost Američanů v Kurdistánu dnes v severoiráckém Saláhuddínu připustil plukovník námořní pěchoty USA Keith Lawless. Odmítl však upřesnit, jak se tam dostali. Místní média a anonymní činitelé Demokratické strany Kurdistánu (PDK) a Vlasteneckého svazu Kurdistánu (PUK) ovládajících tuto oblast ale v uplynulých dnech hovořili o nočních výsadcích na provizorní letiště - nejfrekventovanější je u horského města Harír.

Kurdové otevřou frontu sami

Zpravodaj ČT v Kurdistánu Martin Jazairi v neděli uvedl, že USA nejspíš do oblasti vysazují pouze experty a podpůrné týmy, protože kurdská vláda je údajně srozuměna s tím, že severní frontu proti Saddámovi otevře sama a Američané jí budou zajišťovat technickou a leteckou podporu.

Komanda působí na vládním území

Armády PUK a PDK mají podle různých odhadů okolo 70 tisíc bojovníků. Již v pátek hlásil zpravodaj BBC, že jejich komanda se pohybovala v okolí Kirkúku, strategického kurdského města ležícího na vládou držených územích.

Kolem Kirkúku, tedy asi 400 km od jihoirácké fronty, podle izraelského rozhlasu operovaly také zvláštní oddíly USA. Nepřímo to dnes připustil irácký ministr informací Muhammad Sahháf, když řekl, že Američané tam byli vytlačeni. "Byli pronásledováni a uprchli," prohlásil.

Spojenecká letadla dnes podrobila oblast mezi Kirkúkem a Sulajmáníjí těžkému bombardování, jehož cílem byly vojenské objekty irácké vlády. Region však opouštěly tisíce obyvatel, kteří se obávají jednak bojů, jednak použití chemické munice iráckou armádou, s nímž mají Kurdové zkušenosti z 80. let.

Tlak proti turecké invazi trvá

Zvláštní americký emisar Zalmay Khalilzad se vrátil do Turecka s cílem odradit tamní vedení od úmyslu obsadit sever Iráku. "Dáváme jim jasně na srozuměnou, že si nepřejeme, aby tam šli," řekl prezident USA Bush. "Znají naši pozici."

Turecko avizovalo vyslání až 60 tisíc vojáků ke "stabilizaci" iráckého Kurdistánu. USA se však obávají potyček mezi Kurdy a invazními silami a také "přátelské palby" mezi Američany a Turky. Již koncem minulého týdne se ale objevily zprávy, že v Iráku je kolem tisíce tureckých vojáků už nyní. "Nemáme o tom žádné důkazy a také Turci říkají, že tomu tak není. My jim věříme," řekl v neděli americký ministr obrany Donald Rumsfeld.

Přítomnost tureckých vojáků na svém území popírají i kurdští činitelé. Server KurdishMedia.com k tomu ale podotkl, že jim nic jiného nezbývá, neboť ještě před několika dny hrozili eventuálním invazním oddílům z Turecka tvrdým vzdorem.

Reklama

Související témata:

Související články

Turecko popřelo, že do Iráku vyslalo vojáky

Turecká armáda v sobotu popřela zprávu, že kvůli obavám z vlny iráckých uprchlíků její jednotky vstoupily na území severního Iráku. Německo nedlouho předtím...

Severoirácký Mosul opět pod palbou

Mosul, významné severoirácké město, se stalo dnes večer opět cílem bombardování. Podle informací nejmenovaného činitele Demokratické strany Kurdistánu...

Výběr článků

Načítám