Hlavní obsah

Severoirácký Mosul opět pod palbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSUL/Irák

Mosul, významné severoirácké město, se stalo dnes večer opět cílem bombardování. Podle informací nejmenovaného činitele Demokratické strany Kurdistánu byl prý zasažen také jeden ze zdejších Saddámových paláců.

Foto: KSVČ Juventus

Plakát

Článek

Na novou vlnu bombardování okamžitě reagovala irácká protivzdušná obrana. 

"Na Mosul dopadají bomby a bylo vidět palbu irácké obrany," uvádí zpravodaj agentury Reuters z Kalaku, města vzdáleného od Mosulu asi 40 kilometrů.

Mosul, který leží 390 kilometrů severně od Bagdádu, byl od začátku války s Irákem opakovaně terčem amerických a britských náletů.

Z okolí severoiráckého Mosulu se ozvaly čtyři mohutné exploze už včera večer. Podle agentury Reuters to byl počátek spojeneckého útoku na severní irácké bojové linie.

Útok na pozice Ansar Islám

Zástupci Vlasteneckého svazu Kurdistánu, který spravuje část iráckého Kurdistánu, sdělili, že americké jednotky dnes stejně jako v sobotu zaútočily raketami na pozice radikální islámské skupiny Ansar Islám na severovýchodě Iráku. Útoku se zúčastnila i americká letadla.

Ansar udržuje kontakty s teroristy z al-Kajdá a podle Washingtonu s její pomocí vyrábí chemické zbraně.

Spojenecké jednotky útočily na Mosul i další severoirácké město Kirkúk také v sobotu. Jedna ze střel zabila u Mosulu čtyři jordánské studenty, kteří se snažili autem dostat z iráckého území.

Terčem mohutného bombardování se v noci na dnešek stalo také Husajnovo rodiště Tikrít, které se nachází asi 170 kilometrů severně od Bagdádu. Televize vysílala záběry poničené budovy místního muzea, značně poškozen byl také zdejší hotel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám