Hlavní obsah

Italská novinářka popisuje své osvobození i americkou palbu

ŘÍM

Italská novinářka Giuliana Sgrenová, kterou v pátek propustili po měsíci zadržování iráčtí únosci, v neděli v italském listu Il Manifesto vylíčila své osvobození i to, jak ji následně postřelili Američané. Její vyjádření upřesňuje předchozí tvrzení a podává přesnější popis událostí.

Článek

Únosci ji v pátek doprovodili až do jedné zóny v Bagdádu, kde ji varovali, aby na sebe neupozorňovala, dokud je s nimi, protože by mohli zasáhnout Američané. Nad místem přelétával vrtulník. "Byl to nejdramatičtější den mého života," prohlásila Sgrenová, která pro Il Manifesto pracuje.

Pak ji prý únosci nechali samotnou, se zakrytýma očí. "Buď klidná, teď si pro tebe přijdou do deseti minut," řekli. "Nemohla jsem se hýbat, oči jsem měla plné bavlny a zakryté slunečními brýlemi," uvedla Sgrenová.

"Najednou mi do uší zazněl přátelský hlas. 'Giuliano, já jsem Nicola, neboj se, jsi svobodná.'" Byl to Nicola Calipari, agent italské zpravodajské služby, který krátce poté zahynul, když na jejich automobil začali střílet američtí vojáci.

Palba Američanů

Sgrenová uvedla, že řidič automobilu dvakrát sděloval italskému velvyslanectví a do Itálie, že jsou na cestě. "Chyběl necelý kilometr, najednou se na nás snesla sprška palby a projektilů," popsala incident.

"Řidič křičel: Jsme Italové, jsme Italové! Nicola Calipari se vrhl přede mne, aby mě chránil, a hned jsem slyšela jeho poslední výdech," napsala Sgrenová.

"Moje myšlenky se ihned vrátily k mým únoscům, kteří mi řekli, abych dávala pozor, protože to prý jsou Američané, kteří nechtějí, abych se vrátila. Ta slova jsem považovala za přehnaná a ideologická," tvrdí.

Ztráta jistot

Pátek byl nejdramatičtější den jejího života, ale měsíc v zajetí zřejmě změnil navždy její život, soudí Sgrenová. "První dny jsem neprolila ani slzu. Byla jsem jen rozzuřená. Říkala jsem svým únoscům: Jak jste mohli unést mě, když jsem proti válce? Na to mi odpovídali: Ano, protože budeš mluvit s lidmi. Nikdy neunášíme novináře, který zůstává v hotelu. A pak, když tvrdíš, že jsi proti válce, může to být jen zástěrka."

Několik dní po únosu ji únosci nechali dívat se na televizi. Viděla, jak na římské radnici visí její obrovský portrét. Krátce poté jedna islámská skupina oznámila, že ji zavraždila.

Italská novinářka konstatuje, že ztratila své jistoty: "Zdůrazňovala jsem, že je třeba jít a popisovat tuto špinavou válku. Stála jsem před volbou: buď zůstat v hotelu čekat, nebo být unesena kvůli profesní chybě."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám