Hlavní obsah

Irák: útok v Bákubě, Italové ohlásili stažení vojáků

– BAGDÁD/ŘÍM/WASHINGTON

Na kontrolním stanovišti irácké armády v sunnitské Bákubě vybuchla ve středu ráno silná nálož. Nastražena byla v automobilu. Podle očitých svědků, na které se odvolala agentura Reuters, zabila řadu lidí, vojáků i civilistů. Zranění byli převezeni k ošetření na americkou základnu.

Foto: Marcela Stehlíková

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě

Článek

Italský premiér Berlusconi v úterý oznámil, že v srpnu začne Itálie stahovat své vojáky z Iráku, učiní tak ale "po souhlasu spojenců". V zemi má čtvrtý největší kontingent o síle 3085 vojáků. Na stažení naléhá opozice poté, co v Iráku šéfa italské tajné služby Nicolu Calipariho zastřelili američtí vojáci, když vezl na letiště osvobozenou rukojmí, italskou novinářku Sgrenovou.

Americké reakce na italský krok

Americká ministryně zahraničí Condoleza Riceová řekla, že si je "jistá, že jakékoli rozhodnutí, které Italové učiní ohledně svých sil, bude koordinováno tak, aby neohrozilo misi".

Mluvčí Bílého domu Scott McClellan vyjádřil naději, že postupné stahování Italů bude v souladu se "schopnostmi irácké vlády převzít větší díl zodpovědnosti (za bezpečnost)". Odmítl přitom názory, že stažení souvisí se smrtí Calipariho: "Od italských představitelů jsem v tom smyslu neslyšel žádnou poznámku."

V úterý už své vojáky začaly stahovat Ukrajina a Nizozemsko.

První schůze iráckého parlamentu

Ve středu poprvé zasedá irácký parlament, jehož složení vzešlo z lednových voleb. Poslanci musí nejprve schválit novou prezidentskou radu (prezident a dva viceprezidenti), která jmenuje nového premiéra. Ten pak vytvoří novou vládu a požádá parlament o důvěru. Pro radu musí hlasovat dvě třetiny z 275 poslanců.   

Hlavník úkolem parlamentu, který je jen přechodný, je navrhnout a schválit novou ústavu. Pokud bude do 15. října schválena v referendu, do 15. prosince se uskuteční nové parlamentní volby. Jinak se mají do 15. prosince 2005  konat nové volby do Přechodného národního shromáždění.

Většinu 246 hlasů má v parlamentu koalice šíitských stran pod vedením duchovního Alího Sistáního, 77 mandátů mají Kurdové, 40 křesel pak sekulární strana současného prozatímního premiéra Ajáda Alávího.

Hlavní strany se již shodly, že premiérem bude šéf šíitské strany Hlas islámu (Ad-Dava) Ibráhím Džaafarí, prezidentem by se měl stát Kurd Džalál Talabání. Obě hlavní uskupení budou pravděpodobně usilovat o to, aby se předsedou parlamentu stal představitel sunnitské menšiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám