Hlavní obsah

Iráčtí radikálové: popravili jsme Brita a Švéda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Popravili jsme Brita a Švéda, oznámila ve čtvrtek na internetu irácká teroristická skupina Ansar Sunna. Radikálové cizince údajně unesli ve městě Bajdží. Velká Británie ani Švédsko pohřešování mužů, ani jejich případnou smrt nepotvrdily. Informaci nyní prověřují.

Foto: archiv MDZ

Postavu Markéty ztvární Eva Daňková.

Článek

"Lvi víry proroka Mohameda přepadli a unesli dva agenty, Brita a Švéda, kteří pracovali pro rozvědku bezvěreckých jednotek v severoiráckém Bajdží.

Podle božího zákona je zabili," uvádí se v prohlášení. Muži údajně byli "agenti pracující pro výzvědné služby".

Prohlášení radikálů

Na webové stránce radikálů se dnes objevil také audiozáznam, na němž spojenec al-Kajdá připravuje odboj v Iráku. Mluvčí se představil jako jordánský bojovník a přihlásil se k rodákovi abú Músovi Zarkávímu.

Muž na záznamu tvrdí, že odboji se daří ničit morálku amerického "tyrana". Bojovníci mají být trpěliví a věřit ve vítězství, neboť jim je slíbil bůh.

Předpokládá, že boje v Iráku budou trvat ještě "měsíce i roky". "Američané jsou navzdory své vojenské síle drceni emočně i morálně," řekl.

Nahrávka není datována. Mluvčí se sice zmiňuje o svátku - arabsky íd, avšak není jasné, zda myslí svátek obětování, který začal dnes, nebo svátek íd al-fitr, který muslimové slavili v listopadu.

Hrozba útoků

Odboj v Iráku chce podle odhadů americké rozvědky do voleb spáchat 250 sebevražedných atentátů a 150 útoků s pomocí náloží umístěných v autech.

Americké televizní stanici CNN to dnes sdělil irácký bezpečnostní představitel. Ke konkrétním číslům rozvědka dospěla po výslechu zatčených povstalců.

V Bagdádu američtí a iráčtí vojáci nedávno objevili dílny, v nichž povstalci vyráběli výbušniny do aut.

Reklama

Související články

Únosci zavraždili v Iráku dvanáct Nepálců

Dvanáct Nepálců, které unesli iráčtí ozbrojenci, bylo zavražděno. Oznámila to v úterý agentura AFP s odvoláním na internetové stránky islamistů. Ozbrojenci...

Výběr článků

Načítám