Hlavní obsah

Iráčané zažívají nepoznané - plné obchody a růst výplat

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V každodenním zpravodajství z Iráku převládají informace o obětech amerických ozbrojených sil a odbojových skupin a teroristů. Za fasádou nejistoty a pokračujícího násilí ale Iráčané pomalu začínají pociťovat další z kladů svržení Saddámova režimu - ekonomický dostatek.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

Bývalý polský ministr financí Marek Belka je dnes šéfem ekonomické sekce civilní okupační správy Iráku a je přesvědčen, že země je nezvratně na cestě k hospodářskému vzestupu.

"V ulicích můžete vidět ty hory dovezeného zboží. Někdo tu elektroniku přeci musí kupovat," řekl listu Gazeta Wyborcza.

Mzdy několikanásobně vzrostly

Za pravdu mu dávají hlasy Bagdáďanů posbírané reportéry BBC. Čtyřicetiletá ředitelka základní školy Hiba sice vzpomíná na Saddámovu éru se steskem, neboť "tehdy nebyl žádný zločin, žádný džihád, žádné bombardování".

Připouští však, že od svržení režimu, jenž měl na svědomí desítky tisíc lidí, jí osmnáctinásobně vzrostl plat. Mzdy státních úředníků se ještě před rokem pohybovaly kolem pěti dolarů; Belka tvrdí, že nyní jsou zhruba pětinásobné.

Černobílý televizor nahradil v učitelčině rodině barevný přístroj se satelitním přijímačem a děti si hrají s PlayStation. "Miluji banány," dodává se smíchem Hiba. "Dříve jsem si je vůbec nemohla dovolit, dnes na ně mají dokonce i žebráci."

Se zbožím se vrací i bohatá emigrace

Irák byl od počátku 90. let vystaven sankcím Rady bezpečnosti OSN, jejichž cílem bylo přimět Irák k prokazatelné likvidaci zbraní hromadného ničení.

Hospodářský propad země vedl ke strádání miliónů obyvatel a agentury OSN informovaly o desítkách tisíc dětí, jež kvůli podvýživě a nedostatku léků přišly o život. Skeptici ale upozorňovali, že embargo nezakazuje dovoz potravin ani léčiv, a tvrdili, že mnoho obětí či zpráv o nich lze přičíst cynické politice bagdádské vlády.

Dnes jsou však hranice otevřené a vracejí se i bohatí Iráčané, kteří se v dobách diktatury usadili v cizině. "V klidu se vraťte. Situace se uklidňuje a váš majetek bude zabezpečen," vyzval diasporu ve čtvrtek prostřednictvím CNN ministr zahraničí Hošjar Zibárí.

Kvůli dovozu aut zemi chybí benzín

Agentura AP v úterý připomněla další aspekt hospodářského růstu - enormní dovoz automobilů. "Import více než čtvrt miliónu vozů daleko přesáhl prognózy našeho ministerstva," shrnul nejmenovaný činitel ministerstva ropného průmyslu bilanci za posledních sedm měsíců.

Možnosti Iráčanů pořídit si vlastní auto tak způsobily, že se státu s rozsáhlými zásobami ropy nedostává benzínu. "Uzavřeli jsme dohody o dovozu benzínu s Íránem, Saúdskou Arábií a Kuvajtem," dodal ministerský úředník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám