Hlavní obsah

Husajn Iráčanům: zůstaňte jednotní proti americké léčce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMMÁN/LONDÝN

Bývalý irácký prezident Saddám Husajn vzkázal svým spoluobčanům z vězení, aby zůstali jednotní v boji proti americké okupaci a nepodlehli americké snaze rozdělit a oslabit Irák. Jeho vzkaz zveřejnil právník Chálil Dulajmí, který se s bývalým prezidentem sešel ve čtvrtek ve vězení. Husajn si také přeje, aby ho soudila americká justice, nikoli irácké soudy.

Foto: Marek Malůšek

Umělecký soubor Slováckého divadla v Uherském Hradišti.

Článek

Saddám je prý v dobrém zdravotním stavu, ale je izolován a nemá přístup ke sdělovacím prostředkům. O tom, že se v lednu mají konat volby, se prý dověděl až od Dulajmího, protože jinak se vidí jen se strážci a zástupci Mezinárodního výboru Červeného kříže.

"Doporučil Iráčanům pohlížet na volby opatrně, protože volby povedou k rozdělní národa i země," řekl šéf Saddámova právního týmu Ziád Chasavní, jehož Dulajmí informoval o obsahu čtyřapůlhodinové schůzky se Saddámem. "Iráčané jsou Kurdové, Arabové, šíité, sunnité i křesťané. Musejí zůstat jednotní a odolat americké léčce," řekl údajně Saddám.

Dulajmí byl první právník, který se s bývalým prezidentem sešel od loňského prosince, kdy byl Saddám dopaden. Bývalý prezident před ním údajně podepsal prohlášení, jímž jmenoval právníky včetně Dulajmího svými obhájci. Dulajmího vezli k Saddámovi automobilem se zatemněnými skly, takže právník nebyl schopen říci, kde v Bagdádu je Saddám zadržován. Podle původních informacích je to na americké základně u bagdádského letiště.

Mezi 12 bývalými prominenty, kteří mají stanout před soudem co nejdřív, je také bývalý vicepremiér a ministr zahraničí Tárik Azíz. Podle amerických zdrojů je ochoten svědčit proti Saddámovi a hodlá prý i vypovídat o korupčních praktikách při aplikaci programu OSN známého jako ropa za potraviny. Chasavní však obvinil Američany, že vyvíjejí na bývalé Saddámovy spolupracovníky psychologický tlak, aby je přinutili svědčit proti bývalému prezidentovi.

Před vyšetřovacím soudcem stanuli tento týden dva z prominentů - Saddámův bratranec Alí Hasan Madžíd, zvaný chemický Alí, a bývalý ministr obrany Sultán Hášime Ahmad Taj. Očekává se, že Saddám bude souzen mezi posledními.

Chce, aby ho soudila americká justice

Saddám Husajn si přeje, aby ho soudila americká justice, nikoli irácké soudy, před kterými se má zodpovídat. Vyplývá to z materiálů, které v neděli zveřejnil britský Sunday Times.

List získal padesátistránkový dokument, v němž britský právník specializovaný na ochranu lidských práv Clive Stafford Smith poukazuje na to, že proces se uskutečňuje z americké iniciativy, a tudíž by se měl odehrávat před americkým soudem, aby se Saddámovi dostalo spravedlivého zacházení.

Smith uvedl, že Saddám Husajn by měl mít plný přístup k týmu obhájců a možnost stanout před nezávislým soudcem a porotou. Upozornil také, že obviněnému se stěží dostane spravedlivého procesu, protože vedoucí iráčtí a američtí činitelé již předem veřejně proklamovali jeho vinu a požadavek na trest smrti, aby zdůvodnili válku proti Iráku.

Smith dal ve svém dokumentu najevo názor, že půjde o soudní proces z moci vítězů, který bude postrádat právní podklad a bude jednostranný. Zatím není jasné, zda britský právník jednal ze své vůle, nebo ve spolupráci s Husajnovými obhájci.

Reklama

Související články

Husajn se poprvé setkal se svým právníkem

Bývalý irácký vůdce Saddám Husajn se ve čtvrtek poprvé od zadržení setkal s jedním z právníků, kteří ho budou zastupovat v připravovaném soudním procesu....

Výběr článků

Načítám