Hlavní obsah

Hlavní boje v Iráku skončily, ohlásil Bush

DPA, ČTK, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Velké bojové operace v Iráku skončily, oznámil dnes americký prezident George Bush v proslovu na palubě letadlové lodi Abraham Lincoln poblíž kalifornských břehů. Uvedl také, že USA a jejich spojenci ve válce zvítězili.

Foto: Aleš Plevka

Žáci v sále infocentra jsou připraveni k poslechu

Článek

"Velké bojové operace v Iráku skončily. Spojené státy a jejich spojenci v boji o Irák zvítězili. Nyní se naše koalice zaměřuje na zajištění bezpečnosti a na obnovu této země," řekl Bush na palubě letadlové lodi Abraham Lincoln. Bush dodal, že USA a jejich spojenci bojovali v irácké válce "za svobodu a mír ve světě".  

Porážku režimu Saddáma Husajna označil Bush za "jedno vítězství ve válce proti teroru", která začala 11. září 2001. Osvobození Iráku přitom charakterizoval jako "rozhodující posun v kampani proti teroru".

Přelomový projev mohl být přednesen, protože vrchní velitel Tommy Franks prezidentu ve středu oznámil, že dokončil svou práci - "významné bojové operace v Iráku skončily".

Letadlová loď Abraham Lincoln, na kterou prezident dorazil v bojovém letounu a oblečen do leteckého úboru, nyní po deseti měsících míří z Perského zálivu do kalifornského San Diega.

Slova "válka skončila" nezazněla

Jak se předpokládalo, Bush se vyhnul slovům "válka skončila", aby Spojené státy měly volné ruce při pronásledování zbytků iráckého odporu a ve válce proti terorismu.  "Spojené státy by jinak  totiž musely okamžitě zastavit všechny vojenské operace, propustit válečné zajatce a odvolat pátrání po Saddámovi Husajnovi. Washington zatím není připraven uskutečnit ani jeden z těchto bodů," upozornil  britský list The Independent.

Bush v projevu uvedl, že každý stát, který podporuje či skrývá teroristy nebo zbraně hromadného ničení, je nebezpečím pro svět a může se dostat do "konfrontace" se Spojenými státy. Žádnou zemi konkrétně nejmenoval. Dodal, že "válka s terorismem sice neskončila, ale není nekonečná".

Bush zdůraznil, že v Iráku však zůstává ještě hodně práce. "Obnovujeme pořádek v částech země, které zůstávají nebezpečné... Přechod od diktatury k demokracii si vyžádá čas, ale stojí to za to... Naše koalice zůstane na místě, dokud práce nebude hotova," sdělil nejvyšší představitel USA.

Vítání válečných novorozenců

Americký prezident George Bush neopomněl během  projevu přivítat i 150 dětí, které se narodily vojákům nasazeným do operací spojených s iráckou válkou.

"Někteří z vás spatří úplně poprvé nové členy svých rodin," prohlásil Bush na adresu příslušníků posádky letadlové lodi Abraham Lincoln. "Na svět přišlo 150 dětí v době, kdy jejich otcové sloužili na palubě Lincolna. Vaše rodiny jsou na vás hrdé a vaše vlast vám přeje šťastný návrat domů", řekl podle agentury AFP usmívající se Bush námořníkům.

Pocta padlým

Pak se ale opět vrátil k vážnému tónu a připomněl, že "několik mužů a žen se nevrátí" z irácké války ke svým blízkým. "Ti, které jsme ztratili, byli naposledy spatřeni, když odcházeli plnit svůj úkol. Jejich posledním činem na této Zemi byl boj se zlem, aby přinesli svobodu," prohlásil Bush.

Ještě před zahájením projevu se dočkal ovací vojenského personálu plavidla, jeho řeč pak byla přerušován četným potleskem. Bush upozornil, že armádu čekají v Iráku ještě obtížné úkoly, mezi jinými nalezení zbraní hromadného ničení a dopadení iráckého diktátora Saddáma Husajna.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush: Vítězství je na dosah

Velmi optimistický projev přednesl dnes odpoledne (SEČ) na letecké základně na Floridě americký prezident George W. Bush. Za mohutného potlesku přítomných...

Blair: moc Saddáma Husajna v Iráku končí

Britský premiér Tony Blair v úterý uvedl, že Husajnův režim se díky útokům spojenců hroutí. Moc Saddáma Husajna končí, dodal Blair, který od včerejška jedná...

Festival Jánošíkův dukát zve do Rožnova

V pořadí třináctý ročník mezinárodního festivalu slovenského folklóru Jánošíkův dukát se uskuteční ve dnech 5. až 7. srpna v Rožnově pod Radhoštěm v areálu...

Výběr článků

Načítám