Hlavní obsah

Hlas Zarkávího vyzývá k bojkotu iráckých voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Bojkot prvních voleb od pádu Saddáma Husajna vyhlásil na zvukové nahrávce zveřejněné v neděli hlas, přisuzovaný jordánskému teroristovi abú Musá Zarkávímu. Současně vyhlásil nesmiřitelnou válku demokracii v Iráku. Informovala o tom v neděli agentura Reuters.

Foto: Jan Pařík

Brňané (v bílém) letos poprvé poznali hořkost porážky.

Článek

Muž, který sám sebe označuje za jordánského bojovníka, na záznamu vyzývá sunnitské muslimy, aby se postavili proti volbám, které jsou podle něho spiknutím USA a šíitů.

"Vyhlásili jsme nesmiřitelnou válku principu demokracie a všem, kdo ho chtějí uplatňovat. Kandidáti voleb by se chtěli stát polobohy, zatímco ti, kdo hlasují proti nim, jsou nevěřící. A bůh je mi svědkem, že jsem je informoval (o našich záměrech)," říká hlas na záznamu.

Hlas se podobá předchozím nahrávkám, které jsou rovněž připisovány Zarkávímu, považovanému hlavního strůjce útoků proti vojákům a spojencům Spojených států v Iráku.

Spekulace o Zarkávího zatčení

O víkendu přitom v Iráku začaly kolovat pověsti o zadržení Zarkávího. Přiživil je v sobotu irácký ministr vnitra Faláh Hasan Nagíb, který odmítl informace komentovat. "Zatím bych to nechtěl komentovat. Nechme to být. Možná v několika málo příštích dnech se k tomu vyjádříme," řekl Nagíb.

Novináři se ale nenechali odbýt. "Znamená to alespoň, že je ve vazbě?" zeptal se jeden z nich. "Bez komentáře," reagoval ministr.

Teorie o Zarkávího osudu se začaly spřádat poté, co v jedné arabské televizi vystoupil zadržený atentátník ze Saúdské Arábie, který se od svých kumpánů prý doslechl, že Zarkávího zadržela policie ve Fallúdži, ale zase ho propustila, protože ho nepoznala.

Další rozšířenou zvěstí je, že irácké úřady ho drží ve vazbě a s veledůležitou informací chtějí vyrukovat až těsně před volbami. Volit mají Iráčané 30. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám