Hlavní obsah

Filipíny navzdory ultimátu odmítají předčasné stažení z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA/BAGDÁD

Filipínský řidič je patrně stále v rukou iráckých únosců, kteří dali filipínské vládě nové ultimátum. Vláda této země však v neděli zopakovala, že svůj humanitární kontingent čítající 51 lidí stáhne z Iráku až 20. srpna, kdy misi končí mandát. Ozbrojenci přitom požadují odchod jednotek do 20. července, jinak zajatce zabijí.

Foto: Jiří Smutný

Parkoviště zeje prázdnotou

Článek

"V souladu s naším závazkem svobodnému iráckému lidu opětovně zdůrazňujeme, že návrat našeho kontingentu se uskuteční až 20. srpna," sdělilo dnes po zasedání vládního kabinetu filipínské ministerstvo zahraničí.

Šestačtyřicetiletý řidič, pracující v Iráku pro saúdskoarabskou společnost, byl zajat ve středu poblíž Fallúdže. Únosci nejprve požadovali stažení filipínských jednotek do 72 hodin. V sobotu úřad filipínské prezidentky oznámil, že Angelo de la Cruz byl propuštěn a je na cestě do Bagdádu. Úřad se odvolával na informace Cruzovy manželky a bratra.

Večer však arabská televize al-Džazíra odvysílala záznam s vězniteli, kteří propuštění Cruze popřeli. Radost Filipínců v Cruzově bydlišti se tak náhle opět změnila ve strach o jeho život.

Islámští ozbrojenci totiž znovu varovali, že pokud Filipíny nepřistoupí na jejich podmínky, "rukojmí popraví". Ultimátum končí dnes večer.

Osud Bulharů neznámý

Na Filipínách se po této zdrcující zprávě začaly ozývat hlasy, že "vláda podvedla rodinu de la Cruze i filipínský lid". Vysocí činitelé se snaží situaci uklidnit a tvrdí, že jednání o propuštění jejich občana ze zajetí pokračují "formální i neformální" cestou.

Stále nejasná je také situace kolem dvou unesených Bulharů. O jejich osudu není nic známo. Bývalý pákistánský rukojmí Amdžad Háfiz v sobotu řekl, že v zajetí viděl, jak jeho únosci usekli hlavu dalším třem vězňům. Háfiz, který byl propuštěn 2. července po osmi dnech v zajetí, nebyl schopen určit národnost cizinců, ale byli to podle něj anglofonní běloši.

Reklama

Související články

Únosci opět hrozí smrtí filipínského rukojmí

Filipínský řidič, zadržovaný islámskými ozbrojenci v Iráku, byl údajně propuštěn, jak v sobotu sdělila oficiální filipínská místa. Únosci to ale podle televize...

Výběr článků

Načítám