Hlavní obsah

Desítky mrtvých a zraněných při útoku na tržišti

BAGDÁD

Desítky mrtvých a zraněných si v sobotu vyžádala exploze nálože umístěné v automobilu na tržišti ve městě Karbalá na jihu Iráku. Uvedla to irácká policie.

Článek

Podle guvernéra provincie Karbalá byli zabiti nejméně čtyři lidé a desítky byly zraněny. Výbuch v šíitském svatém městě způsobila na dálku odpálená nálož v automobilu na severu města.

K atentátu došlo v době zvýšeného napětí mezi šíity a sunnity po útoku na šíitskou svatyni v Samaře. Vlna násilností, která následovala, si už vyžádala téměř 150 obětí.

Útok na pohřební průvod arabské novinářky v Bagdádu

Iráčtí ozbrojenci napadli v Bagdádu i průvod na pohřbu zpravodajky televize al-Arabíja, která přišla o život ve středu při násilnostech v iráckém městě Sámarra. Při incidentu byli tři lidé zabiti.

V arabském světě známá zpravodajka televize al-Arabíja Atvar Bahdžátová byla unesena a zabita spolu se svým kameramanem a zvukařem ve středu, když kryla násilnosti po útoku na šíitskou svatyni v Sámaře.

Při jejím dnešním pohřbu napadli průvod neznámí ozbrojenci ve čtvrti Abú Ghrajb na západě Bagdádu. Asi 150 účastníků pohřbu se rozprchlo do okolních domů a členové iráckých bezpečnostních jednotek palbu opětovali. Jeden z iráckých vojáků při přestřelce přišel o život.

Po pohřbu se ale průvod stal terčem dalšího útoku. Podle bezpečnostních zdrojů, které cituje agentura AFP, neznámí útočník odpálil nálož ve chvíli, kdy se průvod vracel z pohřbu. Další dva vojáci byli při explozi zabiti a pět lidí bylo zraněno.

Ozbrojenci vyvraždili rodinu v Bákubě

Násilí vedlo mezi jiným k vyhlášení nezvyklého zákazu denního vycházení, které platí v Bagdádu a třech iráckých provinciích do dnešního odpoledne. Náboženské střety také ohrožují sestavení irácké vlády, v níž by byli zastoupeni šíité, sunnité i Kurdové.

Neznámí ozbrojenci v sobotu také usmrtili 12 členů jedné rodiny u města Bákuba severovýchodně od Bagdádu. Podle příbuzných byla většina obětí šíité, ale tři byli sunnité. V Bákubě žijí šíité i sunnité. Smíšená manželství mezi příslušníky obou odnoží islámu jsou v Iráku poměrně obvyklá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám