Hlavní obsah

Čeští lékaři ošetřili první Iráčany

Novinky, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA /BASRA

Čeští vojenští lékaři v pátek v jihoirácké Basře ošetřili prvního pacienta. Byl jím třiatřicetiletý Muhammad, který si stěžoval na ekzém na rukou a některé další drobné obtíže. Mezi dalšími pacienty ještě zcela nedostavěné 7. polní nemocnice byly také děti.

Foto: Michaela Mitáčková

Koncert se uskuteční na nádvoří zámku Napajedla.

Článek

Kromě malých poranění se do rukou vojenských zdravotníků dostali například Iráčané nemocní žloutenkou a kožními chorobami.  "Je tady nepředstavitelné horko, tropické počasí, všichni se potí, jsou spáleni od sluníčka, ale pracují na plné obrátky," popsal telefonicky dojmy z Iráku novinářům velitel nemocnice plukovník Mojmír Mrva.

Vojáci dokončí stavbu lazaretu, který má denně ošetřit 300 pacientů, až 5. nebo 6. května. Zatím funguje jen jeden lékařský tým tvořený chirurgem, anesteziologem, internistou, kardiologem a praktickým lékařem. K dispozici je polní obvaziště. V pátek však neměli moc práce.

Pátek je totiž pro muslimy svátečním dnem, a podle Mrvy se hlavní nápor očekává až v dalších dnech. Jak velitel nemocnice dále informoval, poskytují lékařskou pomoc civilistům také iráčtí lékaři, ale na rozdíl od českých za úplatu. Nedostávají totiž plat.

Náměstek ministra obrany Jaroslav Škopek připomněl, že přepravu české jednotky do Iráku zaplatí Američané. Celkové náklady na působení nemocnice se letos vyšplhají na půl miliardy korun. Letecká přeprava a zásobování z toho přitom spolkne zhruba 188 miliónů korun.

Reklama

Související články

Vláda schválila vyslání nemocnice do Kuvajtu

Vláda předloží parlamentu návrh na vyslání české 7. polní nemocnice do Iráku. Novinářům to po dnešním mimořádném jednání kabinetu řekl premiér Vladimír Špidla.

Výběr článků

Načítám