Hlavní obsah

Bush připustil chyby v Iráku a litoval mučení

CHARLOTTE

Americký prezident George Bush ve čtvrtek připustil, že armáda Spojených států v Iráku chybovala. V projevu v americkém městě Charlotte však trval na tom, že tamní celková strategie USA je správná. V jednom ze svých dosud nejupřímnějších vyjádřeních Bush řekl, že Spojené státy měly a mohly rychleji vycvičit a připravit irácké vojenské a policejní síly.

Článek

"Když se podíváme zpět, mohli jsme to udělat lépe," prohlásil. Uvedl dále, že byl "stejně jako všichni ostatní zklamán" chybnými informacemi amerických zpravodajských služeb před válkou v Iráku. USA zdůvodnily útok a invazi tamní existencí zbraní hromadného ničení, které se však poté nenašly.

Vyjádřil také politování nad mučením a ponižováním iráckých vězňů některými americkými vojáky, jak prokázala americká média a potvrdilo následné vyšetřování. Toto chování podle něj poškodilo Spojené státy na mezinárodní scéně, zvlášť v muslimském světě.

Vystoupení v Severní Karolíně bylo posledním z řady plánovaných projevů, kterými se Bush snažil v minulých týdnech přesvědčit podle průzkumů stále skeptičtější domácí veřejnost, že v Iráku provádí vítěznou strategii.

Ve čtvrtek navíc naznačil netrpělivost s iráckými představiteli, kteří vyšli z prosincových parlamentních voleb. Vyzval je, aby překonali své rozpory a rychle vytvořili vládu národní jednoty. Ta je podle něj nezbytná pro zabránění případné občanské válce v zemi.

Libby obvinil Bushe, že schválil únik tajných informací

Bush údajně schválil záměrný únik tajných informací o identitě agentky CIA. Tvrdí to Lewis Libby, bývalý blízký spolupracovník viceprezidenta Richarda Cheneyho. Libby je kvůli tomuto úniku vyšetřován a bylo proti němu vzneseno již pět obvinění. Kdyby se jeho tvrzení ukázalo jako pravdivé, byla by to pro Bushe i Cheneyho těžká rána, protože prozrazení agenta Ústřední zpravodajské služby je v USA trestným činem. Navíc prezident i viceprezident v minulosti opakovaně podobné úniky informací rozhodně odsuzovali a požadovali přísné potrestání viníků.

Libby podle čtvrtečního oznámení vyšetřovatelů vypověděl, že informaci o agentce CIA Valerii Plameové, kterou později prozradil novinářům, získal od Cheneyho. Ten mu však prý zároveň řekl, že je zájem na jejím vyzrazení a tento záměr údajně osobně schválil sám Bush.

Informace o tom, že manželka bývalého amerického velvyslance Josepha Wilsona je agentkou CIA, se dostala do tisku a vedla nejen k jejímu ohrožení, ale i k odvolání jejího manžela z diplomatické funkce. Z řady zdrojů pak byla vyslovena domněnka, že prozrazení Plameové bylo odvetou vysokých vládních míst za to, že její manžel kritizoval rozhodnutí zahájit válku proti Iráku.

Novináři, kteří informaci zveřejnili, dlouho odmítali udat svůj zdroj a reportérka listu The New York Times Judith Millerová za to byla dokonce odsouzena do vězení. Nakonec však přiznali, že jejich zdrojem byl právě Libby. Proces proti Libbymu by měl začít v lednu příštího roku.

Na informaci okamžitě reagovali Bushovi političtí oponenti tvrdou kritikou prezidenta. Předseda národního výboru Demokratické strany Howard Dean například prohlásil: "Skutečnost, že prezident byl ochoten prozradit tajné informace pro politický zisk a dal přednost zájmům vlastní strany před zájmy národní bezpečnosti, ukazuje, že mu už nelze věřit, že zajistí bezpečnost Ameriky."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám