Hlavní obsah

Británie šokována z fotografií týrání Iráčanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Britští vojáci v Iráku dostali v květnu 2003 rozkaz tvrdě jednat se zajatými Iráčany, kteří se dopustili trestných činů. Před vojenským soudem na britské základně v Osnabrücku to ve středu řekl právní poradce britských jednotek v Iráku podplukovník Nicholas Mercer.

Foto: Vladimír Jakub Mitura (Zámek Nový Hrad, p.o.)

Betlém se živými zvířátky a andělé na chůdách, na prvním zámeckém nádvoří.

Článek

Vypověděl, že právní poradci v armádě věděli o týrání a museli důstojníkům připomínat, aby se na zadržených civilistech nedopouštěli násilí. "Existovala řada obvinění," řekl.

Tři příslušníci střeleckého pluku, Darren Larkin, Mark Cooley a Daniel Kenyon jsou obžalováni, že irácké zajatce ponižovali a bili. Podle obžaloby je nutili k předstírání souloží, fingovali jejich bití a nechali se u toho fotografovat.

Jeden z nich jezdil po táboře se zajatcem zavěšeným na vysokozdvižném vozíku. Mercer vypověděl, že Britové zápolili v polovině května 2003, když boje v Iráku oficiálně skončily, s velkým množstvím zlodějů, kteří se z tábora pro humanitární pomoc snažili odnášet potraviny a další věci.

Armáda proto pod krycím jménem Operace Ali Baba zpřísnila dohled v táboře a posílila stráže. Kromě toho vydal jeden z důstojníků rozkaz, aby se vojáci "nemazlili" s pachateli trestných činů. Jeho realizace se pak zvrhla v bití, kopání a ponižování zajatců.

Náročná mise

Obhájci se dnes snažili prokázat, že jejich klientům chybělo jasné řízení ve chvíli, kdy se armáda snažila přejít z válečných povinností na mírový režim, který spočíval v zajišťování pořádku.

"Je tu jen kvůli těm, kteří dali rozkaz naplnit (operaci) Ali Baba," řekl o svém klientovi Kenyonovi jeho obhájce Joseph Giret. Podle obžaloby byl rozkaz k tvrdému zacházení se zajatci nezákonný.

I podle Mercera museli vojáci vědět, že jejich jednání není správné. Upozornil ale na to, jak složitá byla situace po skončení války, kdy se role britských jednotek v oblasti změnila.

"Byl tam problém s rabováním. Bylo to psychicky náročné," řekl před soudem. Když se právní poradci v armádě dozvěděli o údajném týrání, vydali pro důstojníky dokument, kde zdůrazňovali, že s vězni je třeba zacházet humánně.

Obžaloby i v USA

Důkazní fotografie ukazují britské vojáky stojící na ležících lidech, v síti zabalenou oběť, kterou voják bije pěstí nebo nahé Iráčany přinucené předstírat anální pohlavní styk. Nynější proces je prvním veřejným soudem proti britským vojákům kvůli přečinům spáchaným v Iráku.

V této arabské zemi sloužilo 65 tisíc britských vojáků, jen malý počet z nich je podezřelý ze spáchání trestných činů. Ve Velké Británii budí proces, který potrvá několik týdnů, pohoršení.

Za podobné praktiky se před justicí americké armády zodpovídají i američtí vojáci. Desátník Charles Graner byl nedávno odsouzen k desetiletému vězení a jeho tehdejší přítelkyně, vojákyně Lynndie Englandová by měla být souzena v nejbližších dnech. sd vk hej

Reklama

Výběr článků

Načítám