Hlavní obsah

Americký voják dostal za týrání vězňů v Iráku půl roku vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Americký vojenský tribunál odsoudil v pátek Javala Davise, který se podílel na mučení vězňů ve věznici Abú Ghrajb k šesti měsícům vězení. Sedmadvacetiletému Davisovi přitom hrozilo až 8,5 roku odnětí svobody.

Foto: Helena Podubníčková

Ukázka práce z loňské výstavy

Článek

Soud Davisovi vyměřil tak nízký trest hlavně proto, že částečně přiznal vinu. Pokud se ve vězení bude dobře chovat, může odejít domů za čtyři měsíce. Z armády ale bude v každém případě propuštěn.

Davis byl obviněn ublížení na zdraví, falešné výpovědi při vyšetřování a také ze zanedbání služební povinnosti, protože mučení ve věznici neohlásil.

Skandál propukl loni na jaře, kdy se objevily snímky zachycující týrání vězňů, které pořídili sami vojáci. Na snímcích je mimo jiné zachycena pyramida z nahých těl Iráčanů, jejich bití nebo uvazování na šňůru.

První trest za týrání dostal v polovině ledna šestatřicetiletý Charles Graner. Ve vězení bude deset let. Právě Graner byl tím, kdo mučení podle soudu vyprovokoval. On sám tvrdí, že jednal pouze na nátlak zpravodajských služeb, které mu naznačily, že se tak k vězněným lidem má chovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám