Hlavní obsah

Příslušníci speciálních sil tutlali mučení vezňů v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Do mučení iráckých vězňů jsou zapleteni příslušníci speciálních sil více, než se původně uvádělo. Vyplývá to ze zprávy Americké unie občanských svobod, zveřejněné v úterý večer. Vojáci se snažili ututlat celou aféru. Dokonce vyhrožovali jednomu příslušníkovi Obranné zpravodajské služby, který o mučení věděl, aby se o něm nezmiňoval.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 7.7.2017 Nově zrekonstruovaná kašna na náměstí Dr. Edvarda Beneše.

Článek

Také zabavili fotografie vězně se zbitým obličejem a nařídili těm, kdo je viděli, aby se o nich nikomu nezmiňovali. Kvůli tomu jim kontrolovali elektronickou poštu.

Počet případů zneužívání dále narostl, když se ukázalo, že podezřelí, na které byla uvalena vazba, byli po převezení do věznice nejen biti, ale také páleni na zádech. Představitel unie Anthony D. Romero uvedl, že dokumenty ukazují, že vláda se snažila zatajit informace o mučení.

Metody z Guantánama

Zpráva Unie občanských svobod byla zveřejněna den poté, co se vysoký představitel Amerického úřadu pro vyšetřování FBI obrátil na armádního vyšetřovatele kvůli velmi agresivním vyšetřovacím technikám, uplatňovaným v táboře na základně Guantánamo na Kubě, kde jsou internování bojovníci z Afghánistánu.

Kruté metody zde byly používány už v roce 2002, tedy rok před případy z bagdádské věznice Abú Ghrajb. Její velitelka brigádní generál Janis Karpinská uvedla při svém odvolání z funkce, že tvrdý postup vůči zajatým Iráčanům a jejich zastrašování vyžadovali příslušníci zpravodajských služeb.

Měla přitom používat metody jaké se uplatňovaly na Guantánamu. Učil jí je v srpnu 2003 generál major Geoffrey D. Miller, který v roce 2002 velel táboru na Guantánamu. V úterý Miller odletěl z Iráku do Washingtonu kvůli zajišťování ubytování vojáků.

FBI kontra armáda

Agenti FBI  také informovali, že vězni také trpěli nedostatkem spánku, byli ponižování a museli zůstávat nazí. Agent FBI Joe Navarro, který učil vojáky technikám výslechu, uvedl, že "mučení zaručí jen jedinou věc - bolest, ale nikdy ne pravdu."

K novým odhalením přispělo letité napětí mezi FBI a armádou, které vzrostlo poté, co byly zpravodajské služby kritizovány za selhání při útocích z 11. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám