Hlavní obsah

Američané útočí na Irák nejsilněji od invaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Armáda Spojených států zahájila podle vojenských zdrojů největší letecký útok na Irák od invaze v roce 2003. Terčem jsou pozice povstalců severně od Bagdádu.

Článek

Operace "Swarmer" se účastní více než padesát letadel, dvě stovky obrněných vozů a asi 1500 iráckých a amerických vojáků. Cílem jsou vzbouřenci soustředění asi 120 kilometrů severně od metropole Bagdádu u města Sámarra.

Podle prvních zpráv z místa akce byl už objeven velký počet nepřátelských zbrojních skladišť a úkrytů, obsahujících dělostřelecké granáty, trhaviny a vojenské uniformy.

Tam na konci února rozpoutali neznámí ozbrojenci sektářské násilí mezi šíity a sunnity, když v jedné z nejvýznamnějších šíitských svatyní v Iráku odpálili nálože. [celá zpráva]

Operace bude trvat několik dnů

Irácký ministr zahraničí pro CNN prohlásil, že o útoku jednotek nemá žádné operační podrobnosti. Rozvědka ale podle něj zaznamenala náznaky, že by se vzbouřenci mohli pokusit o další povstání podobné tomu z roku 2004 ve Falúdži.

Vojenská akce začala už ve čtvrtek ráno. Armádní vedení očekává, že bude trvat několik dnů, protože má být provedeno "důkladné pročesání" celé oblasti. Iráku kvůli náboženské nesnášenlivosti tamních muslimů hrozí občanská válka.

Reklama

Související témata:

Související články

Další útok na iráckou mešitu, 23 mrtvých

Nejméně 23 obětí a 45 zraněných si v úterý večer vyžádal pumový útok u šíitské mešity v Bagdádu. Nálož explodovala bezprostředně po večerních modlitbách, kolem...

Střet iráckých sekt skončil 25 mrtvými

V malém městě Nahraván nedaleko Bagdádu bylo objeveno 25 mrtvých šíitských muslimů. Podle místních představitelů jsou to oběti sektářského násilí.

Výběr článků

Načítám