Hlavní obsah

Američané ukončili operaci v Iráku, guvernér byl propuštěn

– UBAJDÍ

Americká armáda v sobotu oznámila, že úspěšně dokončila týden trvající operaci proti povstalcům na západě Iráku. Zabito bylo údajně 125 rebelů a o život přišlo devět Američanů. Odlehlý region na hranici se Sýrií sloužil podle armády k pašování zbraní používaných při atentátech v iráckých městech.

Článek

Šlo o největší vojenskou akci USA od listopadových bojů o tehdejší povstalecké centrum, Fallúdžu. Při ofenzívě na západě Iráku se v oblasti shromáždily početné americké oddíly včetně tanků a vrtulníků. Akce byla zaměřená především na padesátitisícové sunnitské město Káim a okolí.

Podle amerických zdrojů  přišlo o život 125 povstalců a 39 bylo zatčeno.

Propuštěn guvernér

V Iráku byl v sobotu propuštěn na svobodu guvernér západoirácké provincie Anbár Naváf Mahaláví, který byl unesen v úterý. Únosci za osvobození guvernéra žádali ukončení americké ofenzívy proti povstalcům u syrské hranice.  Guvernér a čtyři jeho strážci padli do rukou únoscům na cestě z Káimu do Ramádí. Únosci ho chtěli vyměnit za tři teroristy, kteří byli při ofenzívě v okolí Káimu zatčeni, a za stažení Američanů z tohoto města u syrské hranice.

Únos podle agentur souvisí se sporem mezi guvernérovým kmenem Mahalů, a povstalci z organizace abú Músy Zarkávího.

Akce u syrských hranic

Povstalci se podle svědků v minulých dnech volně pohybovali v ulicích Káimu a Ubajdí se zbraněmi a připravovali se k boji.

Sýrie podle svědků v minulých dnech posílila ostrahu hranic s Irákem v místě bojů. Obyvatelé syrských pohraničních vesnic bitvy pozorovali ze střech svých domů, viděli přelétávat americká letadla a slyšeli výbuchy. Jeden ze svědků řekl, že na hranici panuje napětí a že vesničané žijí v ovzduší války.

Syrské ministerstvo informací zorganizovalo pro zahraniční i domácí novináře exkurzi k hranici, avšak kvůli ofenzívě ji zrušilo. Odmítlo tvrzení USA, že ze Sýrie jsou pašovány zbraně pro povstalce,

Reklama

Související články

USA schválily 82 mld. USD na války

Americký Senát v úterý jednomyslně schválil dodatečných 82 miliardy dolarů (přes 1,9 biliónu Kč) na financování výzbroje pro armádu, a to zejména v Iráku...

Výběr článků

Načítám